неделя, 15 ноември 2015 г.

Кметовете и управлението На Балчик в периода 1878-2015 г. от Цонка Сивкова

ПРЕДГОВОР
Идеята за написване на настоящата книга дойде в края на 2010 година от Николай Мирчев, ръководител на литературен клуб "Йордан Кръчмаров" в гр. Балчик.
Знаех колко много усилия са необходими за цялостната проучвателска и издирвателска работа, за да се стигне до написването на такава книга. Вече имах опит от проучването на двата ми рода и написването на книгите "Сивковият род от Котел" (2008г.) и "Реката на живота" (2010 г.)
Започнах работа в началото на месец март 2011 г. Първите ми срещи бяха със стари балчиклии – Иван Мичев, Георги Чаков, Дора Вутова, Станка Томова, Тодор Джилянов и др., а благодарение на финансовата подкрепа на Общинския съвет на Балчик, успях да продължа да работя по архиви, библиотеки и музеи.
През горещото лято на следващата година бях в Централен държавен архив – София. Отивах сутрин рано, когато започваше работният ден на служителите и си тръгвах заедно с тях в неговия край. С такова темпо продължих и в Държавния архив в Добрич в продължение на месеци. Търсенето бе увлекателно, интересно, но и много уморително. С дни обикалях гробищни паркове, за да открия в надпис или снимка някоя следа от миналото. Ровех се със седмици в старите пожълтели страници на
пресата в Историческия музей в Балчик. Интересните случки и събития от историята на града и развитието му ме грабнаха и завладяха. Вечер до полунощ работех у дома.
Цялото ми време и съзнание беше завладяно от това. Срещах се с много хора, свързали живота си с Балчик и неговата история – кметове, техни близки, наследници и приятели. Запознах се румънката Йоана Констандаке от Констанца, която ми помогна за намирането на някои румънски кметове, работили в Балчик в периода 1932-1940 г. Разговарях и с г-жа Ба̀лчика, дъщеря на кмета Октавиан Мошеску.

Историята е съхранила факта, че през 1878 в Балчик е създадено временно руско
управление, което разрушава турската администрация. Образуван е градски съвет.
Съветите, като органи на властта, са били изборни. Гвардейски щабс-капитан Брискон е назначен за началник на Балчишки окръг за периода 1878-1879 г.
Балчишките кметове, които управляват общината в периода от 1878 г. до 2015 г. са само мъже. Те са избирани или назначавани в съответствие с действащите по тяхно време закони за градските общини.
Първият кмет от 1878 г. е Йоанис Комино (Комино Янакиев). Той спасява града
от нахлуването на черкезите. Подписва Първата българска конституция на 16.04.1879
година във Велико Търново. Комино е най-възрастният кмет, който живее до 115-годишна възраст.
В архивите няма съхранени данни за кметовете, управлявали до 1887 г.
От 1888 година кмет на града е Стефан Петров Задгорски. В продължение на четири кметски мандата до 1908 г. (с прекъсване) той управлява Балчик – образован, влиятелен и властен човек, политик. Взема активно участие в управленческия и културен живот на града.
Стойко Икономов е кандидат за народен представител в Шестото обикновено
народно събрание, а от 1893 до 1894 година е кмет на града.
Димитър Стоянов Даракчиев – неговият кметски мандат е свързан с началото и
края на построяването на втората православна църква в Балчик – "Свети Великомъченик Георги".
Стойко А. Минков е два пъти кмет на града: прокарва електрическото осветление по улиците и площада; през 1909 г. планираната сграда за житна борса става
сграда, в която се помещава общината; построено е училище "Св. Св. Кирил и Методий". През същата година в Балчик, в близост до пристанището, е построена най-голямата мелница в България.
Тодор Денев е най-младият кмет в историята на града, само на 28 години. Първоначален учител. По негово време се планира градът, слага се началото на градската градина и разсадника. Назначени са общински лекари и акушерка. Отваря се Женско стопанско училище.
Атанас Христов Ючормански е известен земевладелец в околията. Преди да бъде избран за кмет, се занимава с житна търговия и има складове за зърно край морето.
Тодор Добрев е книжар, издател на вестници, търговец. Оглавява общинското управление за около два месеца.
Димитър Бързаков е последният български кмет преди падането на Добруджа под румънска власт. При неговото ръководство градът е във възход. Развиват се търговията и занаятчийството.
Никола Рачев е офицер от запаса. Кмет е между двете румънски окупации.
Управлението на Балчик по време на двете окупации променя хода на града. В Балчик се назначават румънски кметове. Някои за по-кратко време: Първолеску, Жеко Караяшев. За други няма запазени данни в архивите. По неофициални данни кметове по време на румънското управление на Балчик са били: Перикле Папахаджи, D.Spbnu, T. Nicolau, които не бих си позволила да представя.
Най-силните кметове по време на румънското управление на Балчик са Октавиан Мошеску и Джордже Фотино, румънски интелектуалци. Те привличат значим творчески потенциал, постоянно пребиваващ в Балчик. Рломеждат се пленери и изложби. Градът става известен в румънската културна история като "Балчишката художествена школа".
В този период румънската кралица Мария харесва тихия балчишки залив и решава да построи своя дворец на брега на морето.
На 20.09.1940 г. по силата на Крайовската спогодба румънските власти напускат Балчик.
За кмет на града е назначен Петър Сотиров Клинчев, който е завършил право и държавни науки. Той приема ключа на града от последния румънски кмет Октавиан Мошеску. От 25.09.1940 г. до 10.02.1941 г. Петър Клинчев временно изпълнява длъжността кмет на Балчик.
От 10.02.1941 г. до 20.04.1944 година Димитър Желев Атанасов ръководи общинските дела на града. Ерудирана личност с висок патриотичен дух. Завършил е стопански науки в Германия. Директор на българското прогимназиално училище.
Един от обичаните кметове от балчиклии.
Андон Петров Дойнов е кмет във военно време – при смяната на два режима. Той е всеотдаен в работата си на този пост.
Атанас Ангелов Атанасов – назначен е от отечественофронтовския комитет за кмет на града за един ден – на 9.09.1944 година. Бил е майстор-дърводелец.
Димитър Василев Станев участва в обсадата на Одрин и боевете при Чаталджа. Носител на "Орден за храброст". Работи като учител и директор на училище. Започва кметския си мандат през 1944 г. и работи до изтичането му през 1949 година.
Трендафил Николов Транулов – по време на неговото кметуване в града е построена детска градина; започва канализацията на града; закупен е първият камион. Въвежда се и купонната система в търговията с хранителни и нехранителни стоки.
Борис Рашков – по време на мандат е пуснато уличното осветление на територията на днешния квартал "Васил Левски".
Петко Тодоров Петков е учител и директор на училище. По негово време като кмет започва строежът на Пионерския дом. Закупени са голямо количество книги за градската библиотека.
Ангел Петров Митев – два мандата е кмет. Негова е инициативата за построяване на училище в квартал "Гемеджи"; детска градина и юрганджийски цех в същия квартал.
Ботьо Василев Даскалов преминава през жестокостите на два затвора. Два мандата е кмет на гр. Балчик.
Стефан Генчев Петров е юрист. Оглавява общинското управление в продължение на седем години. Тогава се полагат основите на промишлеността и туризма в общината. Балчик се разраства и хубавее.
Петър Киряков Стоянов участва активно в ръководния и политически живот на града.
Йордан Илиев Йорданов е агроном. Най-дълго управлява града – в продължение на десет години и половина без прекъсване. По негово време започва строителството на панелни жилища. Преобразява града.
Кръстьо Иванов Кръстев през целия си кметски мандат се бори с укрепване на свлачища, поправя пътища и сгради в града.
Симеон Иванов Донев е офицер от запаса. Доктор на икономическите науки. И
при него продължават с ускорени темпове укрепителните дейности по свлачищата и брега на Балчик.
Димитър Стоянов Митев е историк. По време на неговия мандат започват демократичните политически промени в страната. Той е последният еднопартиен кмет.
Иван Енчев Баев по професия е агроном. Оглавява временното управление на община Балчик, когато започват демократичните промени.
Станко Добрев Станков по образование е икономист-счетоводител. Първият кмет, избран на 22.10.1991 г. след началото на демократичните промени в страната.
Приети са нови закони, които трябва да се въвеждат и изпълняват. Закрива се старата структура на Общинския съвет. През 1992 година се образуват ликвидационни съвети, започва земеразделянето. На 29.07.1994 година се приема статут за удостояване със звание "Почетен гражданин на град Балчик". Тогава се приема и статут за почетен знак на Балчик – изработва се герб на гр. Балчик.
Кръстю Стефанов Митев е математик. Дългогодишен преподавател и директор на училище. В края на 1996 и началото на 1997 година страната ни е в хиперинфлация. Кметът Кръстьо Митев овладява положението в общината. Социалните помощи и възнагражденията на общинските служители се изплащат редовно.
Красимир Ангелов Михайлов е икономист, който в продължение на два кметски мандата управлява Балчик. Този период съвпада с въвеждането на валутния борд в страната. Осигуряването на финансова стабилност е най-важната задача пред екипа му. През втория му кметски мандат е изградена новата административна сграда на община Балчик.
Николай Добрев Ангелов е инженер-металург. Действащ кмет на община Балчик
– втори мандат. При неговото управление община Балчик е на първо място в област Добрич по усвояване на средства от еврофондовете. Градът е обявен за постоянна фестивална столица на Балканите.
Важна роля в управлението на Балчик има и общинският съвет. Негови председатели от 1991 година до 2015 г. са:
Славчо Грозданов Алексов – химик. Преди това е учител и директор на училище.
Младен Савов Мартинов – зооинженер. Той най-дълго оглавява местния парламент – в продължение на девет години. Днес е председател на Управителния съвет на земеделска кооперация „Черно море“ в Балчик.
Детелин Николов Каменов е ветеринарен лекар.
Валентин Гичев Атанасов – електроинженер.
Иван Петков е историк.
Стефан Стоянов Павлов има собствен бизнес.
Виктор Лучиянов Митраков е икономист, бизнесмен.
Определено място в управлението на община Балчик имат и жените. Те притежават добри организационни качества и дават много както за развитието на обществения и културен живот на общината, така и за новия облик на туризма.
Сред тях са заместник-председателите (заместник-кметове) Янка Брусарска и
Станка Ганчева; Къймет Тургут – заместник-кмет по туризъм, евроинтеграция, международно сътрудничество и екология.
Секретарите на общинска администрация – Светла Моралийска и Марияна Ангелова.
В страниците на настоящата книга е отделено достойно място на почетните граждани на Балчик:
Петър Славински – български писател, драматург и сценарист. Живял и творил в
Балчик.
Професор д-р Георг Кайзер – лекар, дарител от Швейцария.
Д-р Ернст Вилхелм Трифон Юде – лекар, дарител от Германия.
Янислав Йорданов Тачев – световен шампион по културизъм, роден и израснал в
Балчик.
Симеон Борисов Сакскобургготски – син на Цар Борис III, който подписва Манифеста през септември 1940 година за освобождението на Южна Добруджа от румънска власт.
Академик Георги Георгиев Марков – историк.
Ивайло Петров – български писател и художник, живял и творил в Балчик.
Стефан Цанев – български писател и драматург, който живее и твори в Балчик.
Мирко Радославов Мирков – дългогодишен ръководител на морския клуб, майстор на спорта по морски спортен многобой.
Всички те са все личности с принос за развитието на Балчик и общината.

                                                                                                           Авторът
Книгата може да намерите в Художествена галерия - Балчик или по куриер след връзка с автора  на  oven46@abv.bg

Кметовете и управлението На Балчик в периода 1878-2015 г. от Цонка Сивкова


РЕЗЮМЕ
Балчик – земя на седем цивилизации. Белокаменен град с амфитеатрално разположение, извисил се над сините води на морския залив. Тук се преплитат хилядолетни истории и романтичното излъчване на съвременния град. Балчик в миналото се слави като житарски град с едно от най-големите пристанища на Източното Черноморие. Днес е един от най-известните туристически центрове и фестивални градове на Балканите. Градът е административен център на община Балчик. Вече 137 години община Балчик има свое самоуправление. Голяма роля за просперитета на общината играят избраните кметове. Много от тях са забравени, неизвестни. С чувство за дълг към тях направих това проучване за миналото и настоящето управление на Балчик.
За периода от Освобождението ни от турско робство до днес община Балчик е
ръководена от 35 кмета, които са реализирали 50 кметски мандата (не всички от тях пълни - б.а.). Те са избирани или назначавани в съответствие с действащите по това време закони за градските общини. Балчишките кметове ръководят общинската управа и реализират решенията за изграждането на града и неговото благоустрояване през годините. Участват в разрешаването на множество въпроси и проблеми на жителите на града и общината. Приносът на всеки един от тях на този пост се обуславя от обществено-политическите условия в страната, продължителността на тяхното кметуване и от управленческите им способности и индивидуални качества. В цялата история са избирани на този пост само представители на силния пол. Много от тях са учители, икономисти, юристи, агрономи, инженери, земевладелци, офицери от запаса и други. В екипите им като техни заместници или секретари са участвали амбициозни и силни жени.
Най-възрастният кмет е поел поста, когато е на повече от 80 години, а най-младият – на 28 години.
Четири кметски мандата в периода 1888-1908 година с известно прекъсване управлява един от първите кметове. Най-продължително на кметското кресло без прекъсване е друг кмет – повече от 10 години ( 1973 г. – 1983 г.), а най-кратко време на кметския стол (само един ден) е седял кметът, назначен от Отечественофронтовския комитет на 9 септември 1944 г.
През 1913 г. Южна Добруджа, в т. ч. и Балчик, падат под румънска власт. Четвърт век градът е окупиран и управляван от румънска администрация. През есента на 1940 г. е освободен. Кормилото на града, макар и за кратко, се поема от пратеник на българското правителство. След това кметското управление се поема от местни мъже. Развитието на града зависи от водача на местната власт. Всеки от тях допринася в една или друга степен. Не си позволявам да правя оценка на техните дела и заслуги.
Най-добрият съдник винаги е историята. Затова ги представям с уважение пред Вас.
Общото в дейността на всички е желанието им да направят нещо по-добро за Балчик и общината, за хората, които живеят в нея.


Цонка Сивкова е родена в първите дни на пролетта на 1946 година в Добруджанското село Безводица. Повече от три десетилетия е работила в областта на туризма. Автор е на четири самостоятелни книги: Документаланата „С песен в сърцето”(2005 г) спомени за приятелството й с Добруджанската народна певица Ева Георгиева; поетичната „С дъх на море” (2007 г.); родоведските  „Сивковия род от Котел” (2008 г.) и „Реката на живота. Кръстевият род” (2010 г.). Участвала е със свои творби в Националния литературен конкурс за кратка проза „Цветница” в Стара Загора 2009 година. Нейни творби са публикувани в местния мечат и в различни сборници. Член е на литературен клуб „Йордан Кръчмаров” при НЧ „ Паисий Хилендарски – 1870” в гр. Балчик.

Книгата може да намерите в Художествена галерия - Балчик или по куриер след връзка с автора  на  
oven46@abv.bg


Популярни публикации / месечен рейтинг