понеделник, 20 март 2017 г.

Перфектното начало


Чела съм книги с толкова скучно начало, че ми се е искало да ги захвърля. Затова още от малка  започвах да чета от средата и ако книгата ми се стореше увлекателна, се връщах да прочета и началото.
Трудно ли е началото?
За много автори – да.  Или просто началото е доста подценявано. Сюжетът се разгръща много по-лесно, отколкото първите страници на книгата. Дори при някои се усеща колко мъчителен процес е било написването на първата глава. Думите и изреченията се нижат насила. Историята тъкмо започва, иска ти се да разкажеш много неща набързо. Стилът ти на повествование още се лута. И макар само след няколко страници всичко да изглежда перфектно, неприятното усещане от тромавите встъпителни думи леко нагарча.
 За статистиката трябва да отбележим, че 80 % от читателите отварят непознатата нова книга винаги на първата страница и прочитат първите няколко изречения.
За какво става дума всъщност?
За Въведението.
 В Уикипедия пише, че „Въведението е началният елемент от сюжета на драматическа или епическа литературна творба, в който читателят се запознава с времето, мястото и обстановката, в която се развива действието. Той дава първите сведения за някои от главните действащи лица, за отношенията между тях и  подготвя читателя за сюжетната завръзка”.
В този смисъл постигането на перфектното начало на романа става една от важните задачи за автор и редактор.
Ще ви издам една тайна: началото на романа се пише най-накрая. След като текстът е готов, а обратите в сюжетната линия, хронологията на повествованието, ретроспекциите са премислени добре. Тогава можем да се съсредоточим и върху началото.

Но не като пишем по две уводни статии от автор и редактор. Това може само да отблъсне читателите. Те не обичат, когато някой предварително им внушава, че са купили хубава книга. Оставете ги да се уверят сами в това.
Грабнете ги още от първата глава с гладки четивни фрази и интересно начало;
Запознайте ги с героите по най-любопитния или тайнствен начин, на който се способни;
Можете още в началото да захапете интереса на читателите с някоя загадка, с неразкрито престъпление или вълнуваща история;
То (началото) може да бъде разположено хронологически последователно или да бъде ретроспективно изнесено отпред;
Може да бъде динамично и веднага да ни въведе в действието;
Някои автори поставят проблема на сюжета още с първите си думи и поддържат съспенса до самия край;
 Други умуват дълго първите няколко изречения. Искат да намерят най-запомнящите се или интерпретират някакво мото;
 Трети успяват така да конструират сюжета на романа, че когато читателят стигне края, да се върне и да препрочете още веднъж началото;
Каквато и стратегия да предприемете при редактирането на вашето начало, помнете, че търсите перфектното.
 И не забравяйте, че четенето на хартия е много важно за всяка книга, чийто текстов файл е създаден на компютър.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации / месечен рейтинг