петък, 6 септември 2019 г.

Макар битът да се мени, моделът много често се преповтаря




Книгата на родената в Добрич Нели Господинова „Разкази за Добруджа” ще бъде представена на 18.09. от 18 часа в читалище ,,Николай Хайтов”, в София. Тя съдържа раздел с разкази, със стихотворения за Добруджа и друг с около 30 уникални рецепти на различни ястия. По забравените рецепти от Добруджански разкази читатели от САЩ готвят, например Сиромашко мезе и малай.


 ,,Разкази за Добруджа“ включва битови, исторически, съвременни, фолклорни и разкази с елементи  на фентъзи.
„Опитала съм се да навържа факти, свързани с дедите ми и да пресъздам картини, модели на поведение, ситуации, рецепти, суеверия, диалект, бит, традиции и родова памет с инструментите на късия разказ. Не е лесно да се гмурнеш в морето на миналото си. Понякога под сянката на родовото дърво е хладно и доста неуютно. В основата на всяка история лежат автентични разкази на мои близки, техни спомени, биографии или исторически проучвания. Но за написването на един разказ това  не винаги е било достатъчно. Понякога картини и събития, скрити в родовата памет, изскачаха внезапно и се навързваха, оживели логически с героите в разказите ми. И макар битът да се мени, установих, че моделът много често се преповтаря.
И така… Колкото повече разнищвах и гадаех миналото по стъпките на предците, толкова повече въпросителни изникваха  в мен. Защо? Кога? И къде?
Напоследък осъзнах, че връщането към корените е дълъг и труден път, по който все още вървя. Дано с  написаното съм успяла да ви потопя в чудната атмосфера на моя роден край – в трудовия ден, в звездната нощ, в ритуалите и обичаите, в суеверията и страховете, в миналото и настоящето”, споделя авторката Нели Господинова.
Самата тя е родена в  Добрич през 1969 година. Завършва СУ „Климент Охридски”. Работила е като журналист във вестник „Вечерни новини”. Публикува свои литературни творби на страниците на периодични списания и вестници. През 2011 г. списва своя рубрика „Гледни точки” в сайта knigite.bg. Автор на литературния блог „За книгите днес”. Публикува във виртуалното пространство на страниците на Буквите, Откровения, Хулите, Фейсбук, Стихи.ру,  „Двуезична библиотека” и др. Работи като редактор. Прави преводи от немски и руски език.
Книги: „Глътка живот” (2010 г.), ,,Следобед, някъде към пет” (2016), ,,Разкази за Добруджа”(2018 г.).
Публикува в  Алманасите за поезия и проза на изд. Буквите (2009-2019г.), Алманах Любовна лирика (2010), „Културна палитра”(2014 г.), „Жени и вино” (2015 г.), Алманах „Хумор и сатира” (2015 г.); Детски алманах (2016 г.) и др. Участие в сборници с  разкази „Бдения” 1 и 2 част – превод на руски език.






Добруджа

Защо се връщам все назад, не зная.
По пътя минах хиляди земи
и Добруджа не е за мене раят,
но все ме вика тихо:„Остани!”.

Замряло селото сред пущинака,
клепалото измъчено гълчи –
комините му никого не чакат,
а в изворите времето мълчи.

Прегръщам плахо старите руини –
те дишат още живи из пръста.
Погребани са хиляди години
в браздите на безводната земя.

И всеки спомен в приказка се сплита,
изгрява бавно в нощната тъма.
Но жив е… И невидимо полита
във времето, навявайки тъга.

И „все по тèля", знам, ще се завръщам
при болката, при своето сърце.
Нали небето никога не свършва,
ръцете щом превръщаме в криле.

Мълча. Вода загребвам с двете шепи,
наричам тази суша за порой
със песните си тъжни, недопети...
Полето ме прегръща с вълчи вой.

Но в него чувам шепота на баба,
чешмата ни на двора как тече.
Отпивам глътка, сетната награда,
с която зърнах своето небе... 





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации / месечен рейтинг