сряда, 2 април 2014 г.

РОМАН, РАЗПРОДАДЕН "НА ЗЕЛЕНО" Фантастичните български идеи


Научно-фантастичният роман „Водата пише” от Симеон Христов беше продаден "на зелено" в социалната мрежа Фейсбук. Откликнаха стотици читатели, настоящи и бъдещи приятели на автора. Те дариха на писателя, който има написани, но все още неиздадени, единадесет романа, скромната сума от 11 лева, за да може една от книгите му да види бял свят. Ето какво написа той на 11.02.2014 година на стената си:
„След като се продават апартаменти на зелено, защо и аз да не Ви продам моя книга на зелено? Не виждам друг начин на финансиране. Ако всеки от тези 210 приятели долу, ми изпрати по 11лв - след... приблизително – два-три месеца, ще получи книгата ми. В сумата влизат и пощенските разходи, за да му я пратя. Е, хората от чужбина, ще дадат малко повече, заради пощата.
Нормално е да попитате какво получавате в замяна? Ще го обсъдим заедно. Мога да пусна роман - фантастика, може и криминален, може и пак разкази, може и стихосбирка. Но ви гарантирам, че няма да Ви разочаровам. Каквото и да изберем.
В случая не може да става дума за пирамида, защото съм силно заинтересуван да се издам и всеки ще си получи книжката. Защо да не си направите подарък за Велик ден? Става дума за две кутии цигари!
„Подкрепете българското”!”

И така, след като идеята беше подкрепена на думи от много повече от 134 души, както първоначално беше изчислил Симеон, книгата е вече редактирана, отпечатана и разпратена на стотиците, скромни спонсори. „Капка по капка – вир става”. Откликнали са 120 човека с финансиране, а около 50 от тях са дали своята заявка да получат романа, след като се приберат от чужбина.  За неверниците няма да говорим в този светъл ден. Макар че през последните три месеца на усилен труд, авторът се е сблъсквал и с такива.
Романът излиза в малък тираж от 200 книжки, с идея, ако се хареса на читателите и има поръчки, да се направи допечатка.
Едва ли с този тираж, книгата ще блесне на българския литературен хоризонт – все пак 200 броя книги са ограничен брой от 200 души читатели. Факт е, обаче, че в условията на криза и недоимък българинът е ужасно изобретателен и находчив, качество, което досега се приписваше като несвойствено за бг авторите.
 Пиша тези думи с ясното съзнание, че идеята, с която е реализиран този роман, ще остане една от най-оригиналните и находчивите в българското книгоиздаване, и с приятното усещане за неделимостта на авторите от своята читателска аудитория. Тук максимата "Има книга, ако има читатели" е леко перифразирана - "Щом има читатели – има и книга".
 Сюжетът на романа е също доста изненадващ, съвсем в духа на идеите „подкрепете българското”. След като родното правителство не може да се споразумее за строителството на атомната електроцентрала в Белене, с реактора е построен звездолетът „Тракиец”, който поставя началото на Българския звезден флот /БЗФ/. Българите изследват пространството около мъглявината „Конска глава”. В ежедневната им битка с космоса и чуждите цивилизации, след сложните и опасни разузнавателни мисии, за които трябва да поемат отговорности, все пак им остава и малко време за приятелство, човещина и любов. Именно тези национални особености стоят в основата на всички успешни мисии  там, където намират своята смърт високоразвити чужди цивилизации. 
Посланието, което авторът изпраща е недвусмислено. Никога не забравяйте кои сте и откъде сте, независимо в коя част на света или космоса се намирате.
Научно-фантастичният роман "Водата пише" е дело на русенското издателство: Gaiana book&art studio”. 120 страници, меки корици.  Редактор: Нели Господинова; Корица: Явор  Цанев; 2014 година. 
Авторът Симеон Христов има издаден сборник с фантастични разкази "Тежки призраци" през 2013г. - Фондация "Буквите", благодарение на българи, живеещи в САЩ. 
  

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации / месечен рейтинг