Автори в аванс

Автори в аванс: Николина Серафимова ПОСЛЕДНАТА ИСТОРИЯ

Днес в рубриката "Автори в аванс" представяме Николина Серафимова. 
Тя е родена  през 1961 година под знака на Водолея. Живее и работи в град Пловдив. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски”. Пише откакто познава буквите. 
"За мен писането е вътрешна потребност, но винаги съм смятала, че човек трябва да има солиден жизнен опит и сериозно наблюдение върху живота, за да може да пише качествена литература" - споделя  Серафимова.
 Три нейни разказа са включени в Алманах „Нова българска литература” 2014 – проза. В момента Николина усилено работи върху приключването на първия си сборник с разкази, който ще съдържа 16 произведения. Освен върху сборника, тя работи и върху  първия си роман, който след след шест години усилена работа е почти на финала. (следва)


Автори в аванс: Деяна Петрова ЕДНО, ДВЕ, ТРИ ЛЕДЧЕТА

Аз съм Деяна Петрова. По образование съм математик, по професия – програмист, по призвание – вдъхновител. Започнах да пиша плахо, неуверено, с много правописни грешки и скован израз, но не спрях, продължих. Постепенно самият процес  на творчество ме увлече. Изпълването на белия лист с ясно формулирани мисли, облечени в думи, се превърна с времето  от предизвикателство  в необходимост.  
Аз  искрено вярвам, че знанията и опитът идват при нас, за да ни научат на нещо. А след това, обогатени от нашите лични преживявания, усещания и разбирания да бъдат споделени и предадени нататък. Писането се оказа необходимия инструмент, който неосъзнато съм търсила и чрез който мога да създавам, да се свързвам, да докосвам, да споделям и да съм себе си.  Благодаря на Нели Господинова за професионалната подкрепа и възможността да прочетете нещо от мен. (следва)

Автори в аванс: Черните дъбове на Карапелит | Калоян ЗахариевОблаците лениво се плъзгаха по синевата, септемврийското слънце, все още пазещо спомена за отминалото лято, пръскаше топлина по полетата. Ветрецът подухваше леко, носейки със себе си миризмата на кръв и смърт. Грохотът на стомана, пушечна стрелба, виковете на убиващите и убиваните бавно заглъхваха.
 Четвърта конна бригада се бе забила в развърнатите край село Карапелит румънските роти, като щик в топла плът. Никой не беше очаквал атака от шепата кавалеристи и битката се бе превърнала в клане. Румънските роти отстъпваха газени от копитата на бойните коне и сечени от сабите на българите. Казаците, които се бяха притекли на помощ на своите съюзници, влязоха в сражението, очаквайки да видят как българите бягат при вида на страховитата руска конна мощ. (следва)Автори в аванс: ПИСМА ОТ РАЯ Симеон Христов


Разказът "Писма от рая" е публикуван в сборникa с фантастични разкази "Страхотни разкази", 2014г.,
  Gaiana Book&Art Studio.

Всяка нощ яркото око под монитора упорито го дебнеше. Сякаш искаше да му каже нещо. Така минаваха тъмните часове на капитан Карло Марков – вече пенсиониран кадър от Министерството на вътрешните работи.
Надвисналите облаци и стелещата се навън суграшица ограничаваха достъпа на светлина, но биологичният му часовник безпогрешно отчиташе, че вече е шест – време за кафе, а преди това – задължителната гимнастика – малко йога и няколко упражнения, които му допадаха. Беше на петдесет и нямаше намерение да се предава: тепърва щеше да търси ново поприще за изява. До преди месеци се блазнеше от подобно развитие, ала сега мислеше различно. Тръсна глава и за кой ли път блокира самосъжалението. „И без това ме изличиха!”, отчете с тъга. „Единственият отдел в МВР за изучаване на психотронни и паранормални явления бе ликвидиран, заради кризата, а шефът облекчено му посочи вратата: (следва)

АВТОРИ В АВАНС: Бурни страсти от Златина Садразанова


Златина Садразанова е родена през 1965 година в град Пловдив, но живее в Асеновград. Работи в сферата на химическата промишленост – формулира препарати за растителна защита във фирма “Агрия А-Д” Пловдив. Следва Икономика в Аграрен университет Пловдив, Специалност Икономика и Финанси. Публикува стихове, разкази, есета, импресии в електронен сайт „Буквите” и списание „Нов Вечерник “. В момента подготвя стихосбирка с любовна лирика. (следва)

Автори в аванс: ЕДИН-ДВА ЧАСА ОТ ЖИВОТА НА ИРЕНА от Константин Лаков

В рубриката "Автори в аванс" продължаваме да публикуваме прекрасните разкази на  Константин Лаков.  Докато бягаше от действителността, Габриел К. забеляза жената на живота си и едва не се препъна, извъртайки глава, за да не я изпусне от поглед. Вратът му бързо достигна предела на възможностите си, затова Габриел К. продължи да тича в кръг около нея, като се опитваше да не прави впечатление на пълен идиот. Това му се удаде само за около обиколка и половина, след това Ирена вдигна очи от книгата си и го зяпна. (Следва)

Автори в аванс: ИВАН ВАКРИЛОВТази седмица гост на Автори в аванс е Иван Вакрилов 
/едномногомалкоживотно/. 
Автор на книгите: Скитник (стихове) - ел. книга 2010г
Кутра /истории от накрай света/ - сборник разкази - хартиено тяло 2011г.и ел. книга;
Един от десетте автора в сборника "Единадесет свята". Преводи на негови разкази на руски могат да бъдат прочетени в -  "Бдения".
Пък думи - де да знам бе... Родил се, после умрял, по средата - ни жив, ни умрял.... И пише, само когато му е невъзможно да не пише." Иван Вакрилов ИЗМИВАНЕ НА МЪРТВЕЦ /още/

Автори в аванс:ЖИВКА ИВАНОВА

ЖИВКА ИВАНОВА /zebaitel/
Родена съм на 27.10.1951г. в гр. Стара Загора.
Завърших РЕГ „Маским Горки” в родния си град и английска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, В. Търново.
Преподавам английски език и литература от дипломирането си във Великотърновския Университет  „Св. Св. Кирил и Методий” през 1976г. Преводът на поезия винаги е бил моя страст — превеждам от и на английски, както и от руски език.
За собствените си стихове и разкази мога да кажа само, че са много млади. Някои от тях могат да бъдат прочетени в литературен сайтHulite.net /zebaitel/.
„Вторникът е зелен” е първата ми книга.
Живея в Бургас със семейството си. Преподавам английски език в “Big Ben School of Languages”.Ж. Иванова / email: scorpio2006@abv.bg
Крачна машина Юнион   /още/

Автори в аванс: Лариса Ангелова


Лариса Ангелова е родена в Бургас. Живее и работи в София. Тя е бакалавър по туризъм, магистър по икономика и магистър-филолог. Автор на статии и рецензии в Knigite.bg и водещ на колонката – „Моите ягодови полета... завинаги”. 

Публикува в електронните сайтове Буквите, Хулите и Литернет. 

Автор на книгите: "Докосване", поезия, 2008 - ел. книга; "Просто, един ден", новела - ел. книга; "Без остатък", поезия, 2009 - на хартиен носител; "На любов разстояние", разкази, 2010 - на хартиен носител; "Пиеса за ягодови полета" - разкази, 2011; 

В момента подготвя детска книжка със заглавие "Морски приказки". Бакърената принцеса   /още/

Автори в аванс: Любомир Николов

      Днес в Рубриката "Автори в аванс" гостува писателят Любомир Николов - Любара.

     Любомир Николов е роден на 1952 г. в град София.  От 1982 година живее във Велико Търново. Негови разкази са публикувани в списания “Пламък” и ” Кула”, във вестниците ” Искра”, ” Борба” и ”Янтра-днес”. Два негови разказа са излъчвани по Инфо радио. Автор на книгaтa  "Лодки през зимата”.  Друга негова проекто-книга "Шантави истории” търси своя издател.
    Личният му блог еlubopnikolov.blogspot.com;
    Читателите на "За книгите днес" могат да се запознаят с един от най-новите му разкази:
                         Дом за светли души
Когато преди година дойдох за първи път в този селски пансион, все още не знаех, че го наричат така. И постоянните му обитатели, и медицинския персонал. Бях разговарял с управителката, моя позната от доста години. /още/

Автори в аванс: Инес Тарашева

Инес Тарашева е на 19 години, но пише от 16 годишна (най-вече поезия, но обича да пише и проза). Обожава да рее мислите си на далеч и в същото време да запълва листа си с тях. Има опити за писане на роман (все още не е довършен). Като всеки автор иска творбите й да бъдат четени.
Признава, че пише за неща, които не е преживяла (всичко, което е написала и плод на въображение и муза). „Трудно ми е да пиша за човек, когато познавам или за нещо, което лично съм преживяла, тогава сякаш думите не ми стигат.”, споделя Инес.
Има своя любима мисъл „Откривам себе си зад лъчите на слънцето и тишината на луната." /още/

Автори в аванс: Веселин Василев


Веселин Василев е от Варна. Макар да цитира любимия си Димитър Шумналиев: „Белетристите копаят, поетите носят диамантите.” и да пише поезия, споделя, че все пак предпочита прозата. Преди време публикува в „Откровения”. В последните две-три години, част от които живее извън страната, представя творбите си в тесен кръг читатели. Авторът избра „За книгите днес”, за да публикува един от последните си разкази.

 ФУТБОЛЪТ

– Що духаш, а? – Дядо се подсмихва под мустак и без да ме поглежда, с уверено движение, вади с теслата влезлия накриво пирон. С един удар вкарва почти до края новия на мястото му – вторият само фиксира нещата. /още/

Автори в аванс: ТЕЖКИ ПРИЗРАЦИ от СИМЕОН ХРИСТОВ


Какво може да прочетете на страниците на книгата?

Осемнадесет фантастични разказа съссъвременни сюжети. Жанрът се движи на  границата между магическия реализъм, хумора и фентъзито. Свежи, завладяващи истории, чиито сюжети  са част от българската действителност. Героите са пълнокръвни, интелигентни и често попадат в невероятни ситуации. Изходът не винаги е хепи. Има истории с отворен край. Магията оживява в реалността на времето като естествен двигател на случилото се.
         ТЕЖКИ от Симеон Христов /още/

Автори в аванс: ДА ТЕ ОБИЧА ЗМЕЙ от РУМЯНА ПЕЛОВА


Румяна Пелова е автор на две поетични книги "Еднорози се любят насън" и "Луната вместо тебе ме целуна". Освен поезия Румяна пише и интересна проза. Представяме ви една фолклорна история, преразказана от сладкодумната поетеса Авторката е използвала автентични материали от Етнографския музей на Златоград.
ДА ТЕ ОБИЧА ЗМЕЙ 

Това е една история, предавана от уста на уста, от майка на дъщеря, надживяла времето, през което се е случила. Разказа ми я моята баба, която наближаваше стоте, но имаше памет като на двадесетгодишно момиче. Тя никога не беше ходила на училище и беше неграмотна, успяваше само с много труд да напише собственото си име, но за сметка на това бе голяма сладкодумница и знаеше много интересни и поучителни приказки. /още/

Автори в аванс: БОГ от Константин Лаков


„През живота на всеки един от нас Бог 
му се явява поне един път лично.”
Михаел фон Арнстрьом, 1211 г.  (следва)


АГОП КАСПАРЯН /Двата вълка/ Сянката на Невидимия


Агоп Каспарян, известен с ника си Двата Вълка, издава дебютната си стихосбирка  "Разголване"през 2010 година, за своя 50-годишен юбилей. Той публикува в електронния сайт "Откровения". Напоследък обаче, го виждаме колко умело борави с перото на прозаик, затова в днешната рубрика "Автори в авнас" ще ви представим един от неговите разкази.
Сянката на Невидимия
на дъщеря ми Алис... да помни уюта на сянката...           /още/

Автори в аванс: Нели Господинова

Нели Господинова пише в различни жанрове: поезия, проза, есеистика.

ПАЗИТЕЛЯТ

Стълбите я отведоха във вътрешността на замъка Тартар. Някъде в него бе светът на Титаните. Онази имагинерна общност, за която бе слушала толкова много. Техен пазител беше Виртуалният Хекатонохейра. Кой бе той? Защо носеше това име? Може би днес, щеше да успее да задоволи жеснкото си любопитство и най-сетне да получи отговор на много въпроси. Великаните всъщност не я интересуваха. Беше убедена, че съществуването им е измислица, водеща началото си още от онези глупави митове за сътворението на света, отдавна забранени и забравени в Новия свят. /още/

Автори в аванс: Дочка Василева

Д-р Дочка Василева е ендокринолог и специалист по болести на обмяната на веществата. Работи в един от медицинските центрове във Велико Търново. Нейна поезия и проза можете да прочетете на страниците на литературния сайт Откровения.


Паркът на пеперудените сънища


Сякаш грижите на целия свят се бяха покачили на гърба ú и тежаха като проклятие. Имаше чувството, че от часове пълзи по тротоара от спирката до жилището си. Нищо и никакви двайсет метра на равно, а какво усилие ú костваха...

Виеше ú се свят, а в устата ú плуваше цялата гама на горчивия вкус...

На пейката пред входа дежурните махленки прекъснаха диалога си и я загледаха с активно любопитство... Наложи си да се стегне, докато ги отмине... Знаеше почти наизуст репликите, които ще хвърлят като обредни камъни подире ù... /още/

Автори в аванс: Ина КрейнИна Крейн / Илияна Иванова Каракочева е родена в гр. София на 20.09.1966 г. Завършила Българска филология – Софийски университет „Св. Климент Охридски” .Член на Съюза на независимите български писатели. Публикува на страниците на литературните сайтове „Буквите" , “Откровения”, ”Хулите”, Блог.бг, „Кафене. Бг”, „Луди-млади”, ”Диплома”, „Аз жената”и др. - стихове , разкази, есета, импресии и картини.

Носител на множество награди в националните конкурси. 

Представяме ви в аванс разказът Горница от най-новата книга на Ина Крейн "РОДНИЦИ". 

Предстои премиера на книгата на 20.09.2011 г.

ГОРНИЦА

Мракът разплете коси и прегърна малката стаичка. София се отпусна изтощена на коравия нар и притвори клепачи. Пред очите ú танцуваха червени и жълти слънца – ароматът на ябълки пърхаше из цялата къща. Преглътна с мъка и постави ръка на издутия си корем.
   /още/
Автори в аванс: Иван Русланов
Иван Русланов е роден на 18-ти април 1991 година. През 2008-ма печели наградата „Млад автор на годината” от „Национални клуб за фентъзи и хорър Конан”. Има публикации във вестниците на неговото родно място, град Костинброд. В момента учи в Университета за национално и световно стопанство, специалност Журналистика. Работи във „Вестник на УНСС”. Пише статии и рецензии >>>още
Автори в аванс: Константин Лаков

Този път рубриката "Автори в аванс" ви среща с драматурга, сценограф, учител, карикатурист и художник Константин Лаков, само че в амплоато на късата проза.
Творческият път на Константин Лаков започва още в юношеските му години на страниците на сп. "Родна реч" и в-к "Народна младеж" като карикатурист, поет и журналист. Работи в различни театри като художник и сценограф. Автор на пиесата "Турандот". още>>>


Автори в аванс: Донко Найденов

Донко Найденов е роден през 1980 година в град Белоградчик. Има магистърска степен по специалността "Технология и управление на транспорта". Работи като ръководител движение в железниците.
В началото на годината Донко изненада читателите си с електронна книга - романът на щастието "Франклин Томас". Тази първа книга не е в любимия му жанр: хоръра, а е по-скоро ;още

Автори в аванс: Красимир Тенев

Автори в аванс представя творчеството на познати вече автори в различна светлина. Тук поетите са прозаици; прозаиците - преводачи или поети; драматурзите - поети,преводачи, журналисти и т.н.
Днес имате възможност да видите поета, преводач и редактор Красимир Тенев-Майстора с неговото различно лице - прозата.
Красимир Тенев е член на ЛТО "Огнище"към читалище "Н. Йо. Вапцаров" - Благоевград. >>>още


Автори в аванс: Росица Копукова

Росица Копукова е по образовение педагог и филолог.Работи като журналист в БНР. Награждавана с многократни научни и литературни награди в България, САЩ, Австралия, Италия. Присъства в Британска антология "Световно известни поети">>> ОЩЕ

Популярни публикации / месечен рейтинг