неделя, 27 март 2011 г.

Българска действителност в криминално-психологическия сюжет на „Обсебване”


17-ти март, 2011г.,18.00 часа
В книжарницата-галерия на ул. Славянска 29 заварваме г-н Трифонов, Директор на издателство „Български писател",  поетесата Камелия Кондова и авторката Мария Петрова, пристигнали за представянето на романа „Обсебване". Събитието се провежда в тесен кръг. Присъстват хора, работили по книгата, приятели и роднини на авторката, гости от фондация „Буквите", от различни литературни общности, виртуални и поетични сайтове.
„Обсебване" е дебютен роман. Зад гърба на тази първа книга, обаче стоят имената на редактора Гриша Трифонов и на изд. „Български писател". Редакторът изтъква, че с романа си Мария Петрова е вдигнала летвата високо. Това не е автобиографична книга, което е голям плюс. „Обсебване" е психологическо-криминален трилър - истинска изненада за дебют.
 По сценарий представянето трябва да води Д. Гачев, но той е възпрепятстван и затова тази роля е предоставена на  поетесата Камелия Кондова. Затова е натоварена да сподели с присъстващите мнението на г-н Гачев, резюмирано в няколко страници. В  него той изтъква предимствата на романа „Обсебване" и причините, поради които издателството е решило да даде шанс на тази книга. Камелия споделя свои впечатления - прочела е романа съвсем наскоро. Тя обръща внимание, че героите носят български имена и българските елементи в сюжета могат само да ни радват.
Мария Петрова е психолог. Работила е и в армията. Тези две обстоятелства в професионалната й автобиография, предполагат един строен, стегнат сюжет, с динамично действие. Книгата наистина е написана професионално. От друга страна пък е наситена с богата информация, а развоят на събитията държи в напрежение читателите от първата до последната страница.
Взаимоотношенията в залата са спонтанни и непринудени. Дистанцията се скъсява, когато авторката прочита и глава от своята книга. Мария споделя как се е стигнало до написването на книгата. Разказва за вълненията си при първите публикации във виртуалното пространство. Нейни приятели пък - за перипетиите покрай самия роман, за корицата и идеята за издаването му.
Следва най-важната част - автографите и коктейлът! Все пак събитието е повод за празнуване.
                                                                                                                            Нели Господинова

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации / месечен рейтинг