събота, 23 февруари 2013 г.

С "ЮЖНА КРЪВ" В БЯЛА И РУСЕ от Филип Дянков


Едно виртуално поетично приятелство прекоси България от Юг на Север, от Кърджали през Бяла до Русе за да оживее. Спешно и успешно южно кръвопреливане на Северната порта на България.


В денят на всенародната почит пред делото на най-великия българин, който народа зове Апостол, една кола, неприличаща на линейка тръгва със спешен екип – лекар, психолог и шофьор, в багажника с „Южна кръв”, „Самодивски клади” и „Огънят на любовта” да лекуват от любов и за любов.
На съмване, по теменужни изгреви,
сред бялата омара в утринта,
две самодивски длани непоискани
те мамят в тилилейската гора.
/Теменужен изгрев, „Самодивски клади”/

Да, за познавачите на съвременната поезия тук загадката пада. Доктор Йорданка Господинова и Виолета Михова тръгват да открият нови приятели, нови почитатели на Данина любов, която пулсира в ритъм „Южна кръв”. А защо Бяла? Защо Русе? Защо преди Кърджали? Отговора е само един – в Бяла има един сърцат Фил, който за хубава поезия дава и мило, дава и драго, и в началото на месец ноември още без уговорки, без „може ли” заяви: „Дани, Бяла и Русе те очакват!” Очакват да видят това чудо – земно красива поетеса с божествени стихове, стихове, в които са вплетени любов и лудост.


„Обичам те, до лудост неприлично
и някак странно влизам в твоя ден.
Знам, после тази нощ ще е различна
и много ще прилича на сатен…”
/Взривено време/

Слънчева Бяла ги посреща и себе си разкри – Янтра с моста на Кольо Фичето, Музеят на Руско-турската война 1877-78 година с милосърдна сестра баронеса Юлия Петровна Вревская и цар Александър ІІ. Скок назад във времето – в етнографската сбирка стан, маса паралия, трикраки столчета и бебешка люлка. Щракат апарати, закачливи усмивки, мигове чудни.
Срещата в кабинета на Кмета преминава в непринуден и откровен разговор за писането на стихове, за преломното време за всички сфери в живота.
17.30 часа е обявено начало. Кафе-сладкарница „Мираж” постепенно с гости се изпълва. Гости от малката Рози /на годинка и половина/ до господин Жулев – пенсионер на достолепна възраст.
18.00 часа – първи латиноритми подсказват – започна се! Владо Карадемирев умело направлява ритъма, кратко представяне на Дани Господинова от Фил, и любовта изпълни пространството и времето. Две дами – млади и красиви – Христина Пенкова и Анжелина Ангелова, ни водят в дебрите на Данината душа, на нейните любовни трепети, разкриват ни любовната природа и сладостта на живота.
Естествен преход - последното стихотворение „Вино”, гарнирано с майсторското изпълнение на Теодоси Спасов – "Девойко мари хубава", сипни ми винце да пия, напомнят, че вечерта продължава на чаша хубаво вино и сладки приказки за поезията и любовта, за поети приятели.
Сряда, пътуване до Русе, но пътуване и през времето. На сутрешното кафе долетя и новина – оставка на правителството. Всичко днес става извънредно … Но не и нашата програма…
Скален манастир „Св. Димитър Басарбовски” до Русе. Зареждане със символите на вярата, надеждата и любовта! Свещички за мъртвите, за живите и за България.


Град Русе, знакова дата – 20.02. На тази дата преди 135 години над Русе изгря свободата. Край на тежкото иго. Естествен център на тържествата – Пантеона на възрожденците, където са положени костите на Любен Каравелов, баба Тонка Обретенова и децата и, воеводите Филип Тотьо и Панайот Хитов.
Заедно с Анатоли Паришков – председател на дружество „Русофили” в Русе на среща с Генералния консул на Русия в Русе Владимир Климанов. Повода – номинацията на доктор Йорданка Господинова за поет на годината – 2012 на Русия. На чаша руски чай непринудени думи за съвременната поезия.
От 17.30 часа във фойаето на Регионална библиотека „Любен Каравелов” - ІІ етаж започва представянето на стихосбирката „Южна кръв” на д-р Йорданка Господинова. Отличната подготовка на домакините, в лицето на директора на РБ Теодора Евтимова и завеждащ „Връзки с обществеността” Станимира Цанева – Бакърджиева, екипа на Фил от предната вечер, китариста от Националното училище по изкуствата – Русе Александър Христов и народната певица Теменужка Маринова предразположиха публиката за по-добро попиване на дозата Данина любов.
Лилия Рачева – поетеса и журналистка от Русе представи поезията на Йорданка Господинова. Авторката призна своята любов към Русе – най-европейският град на България.
Две вечери, белязани с много любов, с прекрасни стихове и непреходни родопски песни. Песни и стихове от Орфеевата планина, които и в този „извънреден ден” показаха, че политиците и властниците идват и си отиват, а изкуството и в частност поезията, от Орфей и Омир, та чак до Дани Господинова в наши дни, вечно ще живее в нашите сърца, ще гори на „Самодивски клади” и ще бъде с „Южна кръв”.


Още снимки можете да разгледате тук



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации / месечен рейтинг