неделя, 15 ноември 2015 г.

Кметовете и управлението На Балчик в периода 1878-2015 г. от Цонка Сивкова


РЕЗЮМЕ
Балчик – земя на седем цивилизации. Белокаменен град с амфитеатрално разположение, извисил се над сините води на морския залив. Тук се преплитат хилядолетни истории и романтичното излъчване на съвременния град. Балчик в миналото се слави като житарски град с едно от най-големите пристанища на Източното Черноморие. Днес е един от най-известните туристически центрове и фестивални градове на Балканите. Градът е административен център на община Балчик. Вече 137 години община Балчик има свое самоуправление. Голяма роля за просперитета на общината играят избраните кметове. Много от тях са забравени, неизвестни. С чувство за дълг към тях направих това проучване за миналото и настоящето управление на Балчик.
За периода от Освобождението ни от турско робство до днес община Балчик е
ръководена от 35 кмета, които са реализирали 50 кметски мандата (не всички от тях пълни - б.а.). Те са избирани или назначавани в съответствие с действащите по това време закони за градските общини. Балчишките кметове ръководят общинската управа и реализират решенията за изграждането на града и неговото благоустрояване през годините. Участват в разрешаването на множество въпроси и проблеми на жителите на града и общината. Приносът на всеки един от тях на този пост се обуславя от обществено-политическите условия в страната, продължителността на тяхното кметуване и от управленческите им способности и индивидуални качества. В цялата история са избирани на този пост само представители на силния пол. Много от тях са учители, икономисти, юристи, агрономи, инженери, земевладелци, офицери от запаса и други. В екипите им като техни заместници или секретари са участвали амбициозни и силни жени.
Най-възрастният кмет е поел поста, когато е на повече от 80 години, а най-младият – на 28 години.
Четири кметски мандата в периода 1888-1908 година с известно прекъсване управлява един от първите кметове. Най-продължително на кметското кресло без прекъсване е друг кмет – повече от 10 години ( 1973 г. – 1983 г.), а най-кратко време на кметския стол (само един ден) е седял кметът, назначен от Отечественофронтовския комитет на 9 септември 1944 г.
През 1913 г. Южна Добруджа, в т. ч. и Балчик, падат под румънска власт. Четвърт век градът е окупиран и управляван от румънска администрация. През есента на 1940 г. е освободен. Кормилото на града, макар и за кратко, се поема от пратеник на българското правителство. След това кметското управление се поема от местни мъже. Развитието на града зависи от водача на местната власт. Всеки от тях допринася в една или друга степен. Не си позволявам да правя оценка на техните дела и заслуги.
Най-добрият съдник винаги е историята. Затова ги представям с уважение пред Вас.
Общото в дейността на всички е желанието им да направят нещо по-добро за Балчик и общината, за хората, които живеят в нея.


Цонка Сивкова е родена в първите дни на пролетта на 1946 година в Добруджанското село Безводица. Повече от три десетилетия е работила в областта на туризма. Автор е на четири самостоятелни книги: Документаланата „С песен в сърцето”(2005 г) спомени за приятелството й с Добруджанската народна певица Ева Георгиева; поетичната „С дъх на море” (2007 г.); родоведските  „Сивковия род от Котел” (2008 г.) и „Реката на живота. Кръстевият род” (2010 г.). Участвала е със свои творби в Националния литературен конкурс за кратка проза „Цветница” в Стара Загора 2009 година. Нейни творби са публикувани в местния мечат и в различни сборници. Член е на литературен клуб „Йордан Кръчмаров” при НЧ „ Паисий Хилендарски – 1870” в гр. Балчик.

Книгата може да намерите в Художествена галерия - Балчик или по куриер след връзка с автора  на  
oven46@abv.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации / месечен рейтинг