събота, 20 юли 2013 г.

Книги под щанда. Нагоре по стълбата, която води надолу


 

Дефицити

Преди години имаше много дефицити. Нямаше дънки, френски парфюми, модерна черна и бяла техника. Хората не можеха да си купят нови модели западни автомобили Имаше и книжен дефицит. Западни бестселъри се издаваха без платени авторски права в по-малки тиражи и се продаваха под щанда. Тайно се информирахме за речници, които липсваха на пазара, за някоя стара или забранена книга. Мислех, че след като социализмът си отиде, и съвсем свободно успях да  си купя „Въведение в психоанализата" на Фройд и „Мъртвите сибирски полета", книжният дефицит е отшумял. Оказа се, че това не е съвсем така:

Но има книги, които си струва да бъдат намерени и прочетени, независимо на каква цена. Такава книга е „Нагоре по стълбата, която води надолу” от Бел Кауфман.

Белл Кауфман
Името на професор Кауфман изглежда мъжко. Белл или по-точно проф. Белла Кауфман, обаче, е жена. Започва да публикува свои разкази още в далечната 1930-40 година. По онова време жените все още нямат равни права в обществото. Затова под този, звучащ по мъжки, литературен псевдоним за Белл Кауфман не представлява трудност да публикува свои произведения в едно джентълменско списание „Ескуайър”. Първият й разказ „Тигрицата" е посрещнат много добре. Никой не предполага, че авторът е жена. В последствие тя става известна по цял свят като автор. През 1965 година „Нагоре по стълбата, която води надолу” става бестселър  на годината.

Написана е първоначално като къс разказ (само три и половина страници). По-късно списание „Тайм" ще нарече това произведение: „Най-популярният роман за американските училища и обществеността в историята.”
Романът предлага портрет на млад учител, отдаден на преподавателска дейност. Книгата, обаче, разкрива системата на образование в САЩ през шестдесетте, от един хумористично-сатиричен ъгъл.
Шестдесет и четири седмици, романът е бестселър, пет месеца от които – номер едно. Преведена на шестнадесет езика и от него са продадени над шест милиона копия. През 1967 година книгата е филмирана с участието на Санди Денис, с режисьор Робърт Мълиган.
За съжаление днес тази книга не може да бъде намерена по книжарниците. Издадена е преди доста години от изд. „Народна младеж” в малък тираж, по онази схема „книга под щанда”.

Снимка от личния архив
на Белл Кауфман
Днес, 2013 г., романът може да бъде купен в България само от частни лица, на площад Славейков или в книжарниците за антикварна литера-тура.
Извадка от Ин- тернет днес:
„Купувам „На- горе по стълбата, която води надолу" на Бел Кауфман."
„Как да закупя книгата ? Никъде я няма!"
„Обявили сет книгата на цена 8,50 лв.” „Продадена е вече."
„Ще я доставя след няколко дни на цена 30 лева."
"Продадена е вече....”
„Продавам на цена 25 лв.”

 G-точката в четенето и писането, 2010г.
Н. Господинова



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации / месечен рейтинг