неделя, 16 октомври 2011 г.

Творческият Фонд "Буквите" с две нови заглавия на книжния пазар

Две книги дари Творческият фонд "Буквите" на своите читатели: поетичната стихосбирка на Ренета-Елизабет Бакалова "Елиза, но не по Бетовен" и "Кутра" (истории от накрай света) - сборник разкази на Иван Вакрилов. Книгите са дебютни, което само по себе си е истинско събитие  днес. Появата им естествено не е случайна. "Елиза" е наградата на Ренета Бакалова за първото място в Международния конкурс "Жени и вино", а книгата на Иван Вакрилов е плод на съвместната работа на редакторката Галена Воротинцева  с автора и фондация "Буквите".
Премиерата на това радостно събитие събра хора от различни краища на страната и чужбина. Ренета  и нейните приятели дойдоха от Пловдив, Вакрилов долетя от Кеймбридж, Англия, а Галена Воротинцева от Гърция. Гости бяха поетесите Камелия Кондова и Павлина Йосева - Пинче.
Събитието се състоя в залата на читалище "Николай Хайтов" на 11 октомври 2011 година. Камелия Иванова, изпълнителен Директор на Фондацията за нова българска литература "Буквите", сподели болката си, че днес дебютни книги на български автори рядко се издават, но и малко се купуват. А за да бъдат издавани нови книги, трябва да има постъпления от продажби, т.е. читателите сами спонсорират и поощряват издаването.
Авторите и техните редактори представиха книгите си. Четоха стихове и разкази. 
Младата поетеса Ренета Бакалова, само на 21 години, впечатли залата със своята невероятна поезия, а Вакрилов с мъдрото си слово. На въпроса кои три неща би взел от България със себе си в далечната студена Англия, авторът отвърна: "Само едно - българският език. ". 
Накрая официалната и неофициалната част се сляха, защото дори на последвалото празненство в ресторант "Митерон", все още се раздаваха автографи.
Повече снимки от премиерата можете да разгледате тук.
Снимки от празненството можете да разгледате тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации / месечен рейтинг