неделя, 15 юли 2012 г.

"ВТОРНИКЪТ Е ЗЕЛЕН" дебютната авторска книга на Живка Иванова




Книгата е с неголям обем и особена композиция. Пет разказа са разположени по нейното протежение, като всеки от тях "води" група стихотворения, оформяйки ги в своеобразни цикли. Така тя се оказва едноврмененно стихосбирка и сборник с разкази, но някак си органически преплетени едно в друго.
Това, което действително впечатлява в текстовете  особено поетичните – е невероятната свежест на възприятията и окото на живописец, което авторката притежава. Цветове, много цветове бликат от работите на Живка Иванова, сякаш за да развеселят и уравновесят често безрадостните прозрения за битието. Наистина се иска поглед на импресионист, за да видиш женските гърди като "гълъби с розови човки" /"Влюбена"/, или да изобразиш в цветове суицидното /"Палитра"/. Ала този колорит, стигащ до онези граници, отвъд които може да бъде провидян като болезненост /"Вторникът е зелен"/, не е търсен просто като ефект, не е самоцелен. Усеща се, че той идва непринуден като дишане в текстовете на авторката, които, без изключение, са "подплатени" винаги и с една топла човешка тоналност.
 И макар Живка Иванова да е изкушен преводач на английски /понякога и руски/ художествени текстове, макар на много места да откриваме известно влияние  най-вече в словореда и англо-саксонският вкус към емпирико-ситуационното  бих казал, че тя си остава здраво вписана в националната /или изобщо славянската/ хуманистична парадигма.

КРЪСТЬО РАЛЕНКОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации / месечен рейтинг