четвъртък, 16 юни 2011 г.

Еротика и ерес в "Еднорози се любят насън" на Румяна Пелова

Още със заглавието си книгата предизвиква интерес. Едноименното стихотворение звучи в "токата и фуга на Бах", над звездните ливади на богинята Лада, когато в приказен апотеоз два еднорога се любят насън. Слушам и веселите истории,които Румяна Пелова разказва за тълкуването му. В никакъв случай не гадайте смисъла на заглавието сами. "Еднорози се любят насън" се идентифицира с едноимената картина на Маргарита Толкачева, която виждате като корица на стихосбирката.

Когато стъпваш в храма на поезията със своето женско Аз, когато като пламнала ерес разкриваш себе си, без остатък, можеш да чуеш и въздишки, и ръкопляскания,но и упреци. Казват, че "нещата от живота" са противоречиви. Те не се вместват в рамките и нормите на класиката, нито в стерилния свят на благоприличието. Дали приказна, дали човешка - любовта има различни лица.
Защо тогава споделянето на този сакрален и интимен свят с читателя, се възприема по-скоро като ерес, отколкото като "откровение"?
Една поетеса заявява смело "Не искам да бъда светица", искам "Нощни водопади", "Аз съм и огън, и пламък и мъничко дим". Една поетеса разпалва горещо еретичните пламъци на еротиката в стиховете си.
Скандално ли е това?
На този въпрос самата Румяна Пелова отваря стихосбирката си, за да прочете най-скандалното стихотворение в нея "Нощни водопади".
Слушайки го се опитвам да разбера кое е по-провокативното в тези редове: дали еротиката или ересните символи, вплетени в нея? Нали в крайна сметка всеки сам избира и вярата и безверието си...
После, когато разтварям книгата намирам следния пасаж:
"Забелязвали ли сте,че всеки човек има свой собствен дъжд?
Забелязвали ли сте, че всеки дъжд си има свой живот и свое неповторимо лице?"/Моят дъжд/
Моят дъжд не е твой.
Има думи които не бива да бъдат изричани.
Хората не бива да остават равнодушни, защото паметта е жива и ако не си посадил поне едно цвете или не си прочел поне едно стихотворение, може би никога няма да разбереш философския замисъл и идеята да отстояваш себе си винаги и навсякъде, така както прави Румяна.

А, вие, виждали ли сте еднорози?...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации / месечен рейтинг