събота, 9 август 2014 г.

ТЕРЗАНИЯ от Мариана Царкова




Грег повдигна глава изпод завивката и пробва да отвори едното си око. Не му се удаде и го затвори.
Хм, не е правилното око, помисли той и пробва с другото. Почти успя, но гърлото му беше по-сухо и от пустинята Гоби, а чукането не идваше от съседите, а от собственото му пулсиращо главоболие.
Снощи бяха спретнали едно малко парти, което прерасна в голямо парти, което пък... Абе оливане отвсякъде си беше...
Грег с мъка се надигна и установи, че на спалнята до него лежеше завита през глава фигура.
„Коя е тази мацка?" – попита Грег малкото си оцелели неврони, но оттам замига надпис: ”NO MEMORY”.
Да тръгне да изрежда женски имена сега – това беше усилие, което значително надхвърляше интелектуалните му възможности в момента.
„А дали съм се представил добре?" – беше следващата травмираща мисъл, но Грег я прогони – такива мисли само бръчки образуват.
„Нищо, ще компенсирам, като й поднеса закуска в леглото – може би палачинки – реши Грег и вече беше буден дотолкова, че да се запита: – А колко ли е часът, всъщност?"
Разфокусираният му поглед се спря на часовника на стената – 10:40!
О, НЕ!
Този час обикновено се свързваше с офиса, началника, съвещанието и купчината папки за доклад на бюрото му.
– Господи, направи днес да е неделя! – отправи той красноречив взор нагоре.
Грег си имаше един малък, личен бог – Диониско, който за разлика от гръцкия си колега – Дионисий, беше много ненадежден.
Диониско беше нещо средно между аптекар, виночерпец и управител на семеен пансион и Грег често му отправяше разни молбици, които Диониско се разсейваше да изпълни.
Ето, например, вчера час и половина Грег си търсеше чистите чорапи и все повтаряше: „Божеееееее, къде ли съм ги забутал?", но Диониско явно беше отишъл да играе голф или каквото там правят малките лични богчета в свободното си време и въобще не му помогна. Наложи се да си обуе обувките на бос крак и цял ден му убиваха...
– Нека е неделя днес! – повтори немощно Грег и пусна радиото. Оттам гръмна обедният симфоничен концерт, който беше само в неделя, и Грег вдигна очи към тавана. – Мерси, брат’чед!
Днес Диониско явно беше на разположение и животът започна да се обагря в розово...
Следващото нещо в програмата беше закуската, а всички знаем колко хранителни могат да бъдат две или по-добре три бири! Грег извади първата от хладилника и все още нежно я гледаше, когато от радиото се разнесе „The Four Seasons” на Вивалди. Грег замръзна. Вивалди с бира! – това беше ужасно...

Естетът в него се разбунтува – не може такава възвисяваща музика с такова плебейско питие като бира! С кристална яснота Грег осъзна каква огромна дупка, не – пропаст, зееше в човешкото познание. Имаше ръководства, наръчници кой писател с каква напитка да се консумира, но за музиката – хаос, ужас, бездна!
Грег чак седна, поразен от откритието си, че може би на него се падаше да запълни тази празнина и така да спаси човечеството от мрака на невежеството.
В това време вече звучеше ”Piano Concerto” от адаша му – Григ.
„Тук е лесно – бяло, полусухо вино – може би шардоне" – реши Грег и се почувства в свои води.
Пучини и Дворжак се сближиха на базата на каберне, отлежало в малки дъбови бъчви. Моцарт не биваше да се слуша без шампанско, а Верди с прочутата му ,,Наздравица" – мерло и само мерло.
Шопен вървеше с розе, а пък този титан Вагнер – нищо по-малко от мавруд – реколта 87-а – резерва от деклариран географски район. Може би – "Мелник" – доуточни Грег.
Бетовен, специално 5-ата симфония, изискваше отлежало, качествено уиски, а просто не можеше да си представи Брамс без два пръста ароматен коняк...
Водката подхождаше на много – Рахманинов, Прокофиев, Стравински, Чайковски, Хачатурян...
„Какво само удивително питие!" – зачуди се Грег. Почти нямаше композитор, който да не може да се слуша с водка. Дори и Орф.
Грег вече допиваше третата си бира, когато се сети, че всъщност така и не беше открил музика за бирата.
„Ми то не останаха композитори – Бизе, Равел, Албинони..." Не, много ограничаващо беше така!
„Я да взема един душ и да си проясня мозъка!" – Грег тръгна към банята, като хвърли поглед към скупчената на спалнята фигура.
После ще я събудя, обеща си Грег и пусна душа.
Той запя арията на Каварадоси от Пучини и тъкмо вземаше горните октави, когато от спалнята започнаха подозрителни звуци.
Звуците започваха ниско, гърлено, като неясно боботене, преминаваха през стържещия звук от дъскорезница и се извисяваха до горно "си бемол”, след което се чуваше просвирване, пауза и отново в същия ред.
„Сигурно крадци са се вмъкнали и тарашат"– реши Грег, недоволен, че му прекъсват арията. Но мисълта за беззащитната девойка, лежаща на спалнята сред тези главорези, накара кръвта му да кипне.
„Да пази и да защитава" – припомни си той девиза на нюйоркските ченгета и смело завърза кърпата около кръста си.
Стремително отвори вратата, готов за десен ъперкът и... замръзна.
Фигурата на спалнята се беше отвила – легнал възнак, в цялото си великолепие, Борсата беше разперил крака и ръце и сладко похъркваше.

Гняв и разочарование се забориха за надмощие в многострадалната Грегова душа.
– Ти що щеш на мойта спалня? – сръга той Борсата в ребрата.
– Ммммммм – измуча сладко Борсата и тръгна да се завива пак през глава.
Грег повтори въпроса си, придружен от още по-настойчиво сръгване.
– Ами аз, таковата, изпратих гостите и нали трябваше все някъде да спя... – Борсата гледаше като младенец.
В този момент ябълката на Нютон се материализира като гениална идея в главата на Грег – Борсата беше профи на тема напитки и със сигурност знаеше каква музика е подходяща за бирата.
Когато формулира въпроса си, Борсата го изгледа сащисано, но думата „бира" издигна духа му в невиждани философски висини.
– Грег, да ти имам терзанията, дай по една бирюга и ще ти кажа. Студеничка!
Грег донесе двете бирюги и загледа очаквателно Борсата.
– Бирата – започна дълбокомислено Борсата, – това благословено от Бога питие, тази амброзия за душата и наслада за сетивата може да се пие с ВСЯКАКВА музика! Наздраве, брато!
От радиото се лееше дунавското на Дико Илиев.


© Мариана Царкова. Всички права запазени.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации / месечен рейтинг