неделя, 24 август 2014 г.

Животворна отрова в рими



Прочитът на „Животворна отрова” е вълнуващо преживяване, може би, защото и написаното в книгата е преживяно. Превъплъщенията на любовта са разнообразни. Тя ту пристига по котешки тиха, ту бурна, „като пороен летен дъжд”, тръгва си с пречупени криле, за да се завърне отново, преобразена, възкресена, обагрена от нова палитра – с образи – диогенски, търсена и изхвърляна като „камък, сизифовски мъчен.” На фона на противоборството между крайностите, като епизоди от сериал се редуват раздяла, копнеж, надежда, ревност, изповедни признания и вричане. Стихове като:

Да се влюбя отново, е късно,
и да пусна пречиста сълза да умре –
вече няма в кого да възкръсне!
(„Добре съм приятелю”)
биват опровергани от:
Аз отдавна в теб всичко обичам!
(„Късно е”)
Любовта е разнолика и трудно се поддава на дефиниране. Тя е разпъната на кръст между диаметралните противоположности, изобразена с антитези и оксиморони „огън в бучка лед”, „най-студеният пожар”, тъмното зло, посадило... доброто”, тя е пропаст и пристан, наказва със смърт и умира след „любовна сеч”, бива оплаквана със сълзи – „въглищни гранули”, за да се възроди като жар-птица от мъртва жарава, продължавайки вечната игра.
Сърцето и умът са в непримирима схватка:
 за тялото си нощем божество,
 но разумът ми сутрин те проклина.
(„Епилог с въглен”)
 Любовта, макар да е амброзия, може и да убива. Тя е „животворна отрова”.
Когато те обичам
 и отрова,
и таен еликсир във тебе спят.
 („Когато те обичам”)
Явно ключът е в дозировката. Както в песента на Брайън Мей „Прекалено много любов ще те убие.” Но и без любов не може да се живее, по думите на Шекспир, а само да се съществува.
 Станислава Немска демонстрира разнообразие в метриката и богата лексика. Използва всичките пет стихотворни ритмични стъпки и преоткрива позабравени думи, заредени със специфична семантика, словообразува сложни думи, понякога комбинирайки медицински термини, които звучат като диагнози – „кръгло-нахална „тържествено-бременна”, „езерно-тъжна”, „похотливо-истеричен”, „греховно-първородна”.

 Уверен съм в успешния круиз на първата й стихосбирка сред морето от читатели.
 На добър път, Станислава!
„Човекът е човек тогава, когато е на път!”
(„ Дни на проверка” П. Пенев)
От редактора:
©Красимир Тенев



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации / месечен рейтинг