събота, 22 юни 2024 г.

Предизвикателство

 


Хеопсовата пирамида, известна още като Великата или Голямата пирамида в Гиза, е древна египетска пирамида, построена от фараон Хеопс, и е последният запазен архитектурен паметник от Седемте чудеса на света, както и най-известната пирамида в света.

С първоначална височина 146,5 m и ширина на основата 230,4 m, в продължение на 3 800 години Хеопсовата пирамида е най-високото изкуствено съоръжение в света. Макар че е сравнително добре запазена, днес пирамидата е висока едва 138,8 m – липсва върхът, както и външната каменна облицовка, използвана за строителството на сгради в близкия град Кайро. Смята се, че тази облицовка е образувала гладка външна повърхност, докато видимата в наши дни основна конструкция е стъпаловидна. Някои от облицовъчните камъни все още са запазени в долната част на пирамидата. Смята се, че пирамидата се състои от 2 300 000 каменни блока с тежест между 2 и 30 тона всеки, а се предполага, че някои от блоковете тежат по 50 тона. Основата на пирамидата обхваща 55 000 m², големина на околната повърхнина – 85 500 m². 


Наскоро Музеят на Кайро показа древен текст, който е бил открит през 2013 г. в Червено море, където редица подробности са описани във връзка с изграждането на Голямата пирамида в Гиза, и как е било построено това древно чудо, преди хиляди години в чест за един от по-добре познатите фараони в Египет – Хеопс. Сканирай кюар кода, за да разгледаш този древен писмен йероглифен исторически извор.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Как да се справя с решението?

Използвай знанията си по Математика, Технологии и предприемачество, Изобразително изкуство и/или КМ.

Алгоритъм:

1. Разгледайте внимателно картината.

2. Начертайте Хеопсовата пирамида, като преди това умалите размерите ѝ 10 пъти. 

3. Припомнете си формулите за изчисление на обем и повърхнина на пирамида. Изчислете обема и повърхнината ѝ.  Може да използваш калкулатора. 

https://www.calculat.org/bg/%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BC-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B0/%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%B4%D0%B0/ 

4. Направете хартиен модел (модел от глина, пластелин, лего, картон или друг материал) на умалената десетократно пирамида. 

5. Направи снимка или видеоклип и го качи в интернет. 

6. Публикувай линк или кюар код за връзка  в коментарите.

7. Помогни си за проекта с долния кюар код.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации / месечен рейтинг