четвъртък, 18 декември 2014 г.

„Страхотните разкази" на Симеон Христов

Излезе от печат новата книга на Симеон Христов „Страхотни разкази”. Авторът е събрал част от най-добрите си произведения, някои от които за пръв път срещат своите читатели тук. 
    Всъщност това са истории със собствени истории. 
Последният от последните” се появява първо в сп. „Обекти” през 2014 г.
„Писма от рая" е заигравка с „Пощальонът” на Дейвид Брин, но е съвсем различен, естествено. Това е разказът, който, както признава самият автор, най-много обича. 
 „Децата на Директора” е номиниран сред 40-те най-добри разказа на „Златен Кан” преди няколко години.
 „Куково лято” пък е класиран на второ място (раздел Проза) в Четвъртия международен конкурс „По стъпките на лятото” – 2013, организиран от Фондация „Буквите” и БНР .
„Самотна” е публикуван първо в сп. „Осем” през ноември 2013г.
Останалите десет разказа виждат бял свят едва сега. Те са писани в периода от 2009 година досега.
 Магическият реализъм е любимият жанр на автора, а който е чел вече романите му „Водата пише” и „Букинистите”, знае че героите на Симеон обикновено са българи. Всъщност Симеон Христов е един от малкото съвременни автори, който не бяга от родните сюжети и дори съзнателно ги търси. Арена на действие в тях са горите, планините, малките селца, големите градове, Слънчевата система, подземни шахти на изоставени заводи, тавански стаи в кооперации…  Места, в които магията на духа намира своето лице в името на доброто. Интересен похват на автора е, че освен логичност и достоверност  магията се случва непринудено и съвсем истински  винаги дава външен поглед към действията на героите.
Накрая сякаш наистина вярваме. България е древна страна и чудесата в нея са нещо нормално. А може би лудите, които вярват в тях сме малко повече?.... А може би не всеки е роден да види и разбере чудото, което се случва  всеки ден с нас.
Ще ви оставя да решите сами коя теза ви допада повече, след като прочетете книгата "Страхотни разкази".





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации / месечен рейтинг