събота, 15 март 2014 г.

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ „Христо Фотев” - БургасЖури в състав: Руслан Карагьозов – председател на Комисията по култура в ОбС- Бургас, Георги Ингилизов – представител на Съюза на българските писатели, София, Рада Панчовска – представител на Сдружението на българските писатели, София,
и номинираните за наградата „Хр. Фотев” в предходното издание на конкурса
Роза Боянова и Иван Сухиванов

 номинира
пет  книги:
 /по азбучен ред/

Й” на Йорданка Белева             
 „Сърцето не е създател” - Йордан Ефтимов             
 „Изброими изкушения” - Иво Рафаилов                     
 „Старците умират в края на света”- Сашо Серафимов               
 „Сезонът на плашилото” - Едвин Сугарев               

Висока оценка получиха и поетичните книги на:
Валентина Радинска         „Употреба на свободата
Валентин Дишев                „Маргьорит (и други регистри)
Димитър Ганев                  „Никол слиза по стълбите
Иван Странджев                „Есенен часовник”, „
Кристин Димитрова          „Градината на очакванията”


 Церемонията по връчване на Националната награда „Христо Фотев” ще се състои на рождения ден на поета 25 март /Благовещение/ от 18 часа в ДТ „Адриана Будевска”.
80-тата годишнина на Христо Фотев ще бъде отбелязана със спектакъла „Князът на поезията”, с участието на актьори от бургаския театър. Идеята, сценарият и организацията на  спектакъла са дело на творчески екип: Руслан Карагьозов, Роза Боянова, Иван Сухиванов и Георги Ингилизов, които са и членове на инициативния комитет. В церемонията по награждаването ще участват също проф. М. Неделчев и поетите К. Донков и П. Анастасов. А списание “Море”, чийто глав. редактор е бил и Христо Фотев, ще излезе с брой посветен на поета.

Интересът към този  националния конкурс   расте, защото е почит не само към талантливата поезия, но и към харизматичната личност на  Христо Фотев.

Проф.Светлозар Игов написа в едно свое слово за поета:
 „Не зная много ли са българските градове, които могат да се похвалят, че са обезсмъртени в толкова хубави стихове. А и не зная дали е правилно да нарека Бургас родно място на поета Христо Фотев, а не Христо Фотев – родина на поетическия Бургас. Поне за мен Бургас винаги е присъствал такъв, какъвто го е създал в поезията си Христо Фотев. Защото не градовете създават поетите, а поетите – градовете.”


от Организационният комитет

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации / месечен рейтинг