неделя, 24 юни 2012 г.

Излезе от печат новата стихосбирка на поетесата Румяна Пелова "Луната вместо тебе ме целуна"


Излезе от печат новата стихосбирка на  поетесата Румяна Пелова "Луната вместо тебе ме целуна", издание на Буквите Пъблишинг. 
Румяна Любенова Пелова е родена на 12 май 1967 г. в гр. Перник. По професия  е електротехник и в последните 25 години е работила като такава в черната металургия.

Литературата (и в частност поезията) са нейно хоби. С писане на стихотворения се занимава още от дете, като поезия е започнала да твори на 16 години. През 90-те години има публикации в регионалните вестници, но никога това не й е било самоцел, т.е. стремежът  й не е бил да се популяризира чрез тях.
Румяна Пелова споделя, че от 1997 г. до м. юли 2010 г. не е написала нито ред. "Може би защото имах всичко, което е нужно на един човек, за да е доволен и поне малко от малко щастлив. През 2010 година обаче установих, че творенето на поезия е като карането на велосипед или като плуването – дори да не се практикува дълго време, не се забравя, просто трябва да дойде подходящият момент, за да се отключи отново."
Днес поетесата има публикации в пернишката антология от 1999 г. „Насаме с времето”, Алманах „ Поезия” за 2011 година на фондация „Буквите” и алманах Тракийска лира – Ямбол -2011 г. Редовно публикува на страниците на литературното сп. "Смесена китка", както и публикации във вестниците „Нов пулс”, „Уикенд” и „Ретро”. 
Румяна Пелова има спечелени  различни награди: 
3-то място на Националния Свиленградски конкурс по случай 8-ми март „Жената – любима и майка”, 
3-то място на Мелнишки вечери на поезията; 
Поощрителна награда във фейсбукконкурса „По стъпките на лятото”; 
Награда на публиката в Шивачево 2011 г.
Награда от Софийския национален конкурс посветен на Рада Казалийска – 3-то място;
Награда от Благоевград, посветена на Вапцаров – 3- то място 
номинация от конкурса – „От другата страна на кабела”2011; 
поощрителни награда от в-к „Уикенд”2011 и конкурса „Ерато”2011. 
През месец .април 2011 година излиза нейната първа стихосбирка „Еднорози се любят насън”. Художественото й оформление е на Маргарита Толкачева гр. Варна, а издателството е ИИА „Девора-МарБи” – гр. Дупница.
Скоро ще можете да намерите по книжарниците и нейната втора книга "Луната вместо тебе ме целуна", издание на Буквите Пъблишинг, с редактор: Нели Господинова, корица Ася Толедо. Нейното представяне ще се състои на 28.06.2012 година в Читалище "Николай Хайтов", София, от 18.30 часа.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации / месечен рейтинг