неделя, 31 март 2013 г.

"ПЪТЯТ" води към "Поетичното кафене" в Студио 5 на НДК




На 17 март в студио 5 на НДК се проведе поредното Поетично кафене. Темата, на пръв поглед лесна, всъщност се оказа сложен конгломерат от пътища и кръстопътища, които доведоха в залата имена като Павлина Гатева,  Донка Чолакова, Райчо Русев, Нели Господинова, Надежда Мадолева, Поликесния Ангелова, Илияна Делева, Григор Константинов, Валентина Михайлова, Камелия Аспарухова, Катя Андреева, Маргарита Дянковоа, Мариана Еклесия, Лъчезара Йосифова,Лили Чолакова, Ангел Колев, Ани Китова, Димитър Дянков, Адриана Керемидска и Владо Любенов.

Поетите поднесоха идеите си и вижданията си за Пътя, който е един от основните архетипни мотиви в литературата, фолклора и психологията. 

Жустин Томс, която е организаторката на изявата напомни, че днешният празник Прошка може да бъде отъждествен с идеята за път напред. 

Основните акценти в стиховете на поетите бяха: за да вървим по пътя, трябва да обичаме (Камелия Аспарухова);след кални пътища на зимата винаги идва пролетният път на надеждата ( Маргарита Дянкова); любовта като път към другия: (Валентина Михайлова); пътят след пенсионирането е ужасно интересен (Надежда Мадолева);пътят като връщане към родния дом, корените и към себе си(Нели Господинова);по пътя на своята истина вместо кон оседлал колело (Ангел Колев); Пътят е любовта към теб (Павлина Гатева);

Голям интерес предизвикаха стиховете на Владо Любенов, Поликсения Ангелова и Надежда Мадолева, които заложиха на патриотизма и хумора.
Илияна Делева прочете своя проза.

Пианистът Павел Христоковски озвучи с две пиеси за пиано от Шопен и Моцарт. По време на четенето поетите и гостите разгледаха картини от художника Тодор Игнатов от Варна.


Всъщност най-важното бе, че пътят на всички поети в този ден водеше към Поетичното кафене. 
До следващата среща!

Мартенско Поетично кафене, 2013, 17.март

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации / месечен рейтинг