петък, 24 февруари 2012 г.

Тринадесетата книга на Маргарита Петкова омагьоса публиката в залата



                                           
На 23 февруари в Сошъл клуба на Столична библиотека се състоя премиерата на най-новата стихосбирка на Маргарита Петкова „Подсвирквайки към Голгота". Издател е ИК „Персей" с подкрепата на Министерство на културата по Програма „Помощ на книгата". 
Близо час преди началото клубът беше пълен с читатели, приятели, поети, музиканти и артисти, дошли да поднесат своите поздрави, цветя, пожелания или да си вземат автограф от именитата поетеса. Матей Шопкин, Стефан Димитров, Георги Драмбозов, Венцислав Мартинов, Атанас Капралов, представители на Столична община, на различни литературни издателства, виртуални сайтове за литература и изкуство, както и много съвремени поети, почитатели на именитата българска поетеса, присъстваха в залата.
Бардът Бойко Георгиев откри събитието с песента "Обратната страна на луната".
Поетесата Камелия Кондова влезе в ролята на водещ на събитието. Тя е автор на предговора към книгата. „Тази жена е научила много хора (сред щастливците съм и аз), че драматичната поезия не е сълзливата поезия, че автоиронията е задължителна, когато най-много те боли и че болката може да се трансформира в красота, послание, философия." - каза Камелия Кондова.
Маргарита Петкова сподели с гостите как се е стигнало до издаването на книгата, до измислянето на заглавието и естествено прочете свои стихове.
„Голямата Голгота предстои.
През малките минавам ежедневнo.
Знам, кръстовете всеки ми брои..." Via dolorosa/
Книгата е емблематична и в друг аспект. Преди години Маргарита Петкова, все още млада поетеса, е набедена за автор на един скандален акростих, публикуван във в-к „Пулс". Голяма част от стиховете в „Подсвирквайки към Голгота" са акростихове и сонети. С тази книга поетесата отново се връща към своето минало, показвайки на своите читатели, че Маргарита Петкова умее да пише красиво и вълнуващо в тези строги стихотворни форми.
Пламен Тотев, редактор на книгата и собственик на ИК „Персей", представи на публиката новата стихосбирка.
Своите поздрави към поетесата поднесе Стефан Димитров - композитор.
После Маргарита Петкова отново чете свои стихове.
Голяма част от тях са непубликувани досега. Скандално-откровена и завладяваща, тя говори в рими непресторено, неподправено и открито.
Интересен феномен се случи, когато поетесата прочете стихотворението „Last". Думите й омагьосаха залата и всички рецитираха заедно с нея стихове, което чуваха за пръв път.
Тринадесетата книга на Маргарита Петкова „Подсвирквайки към Голгота" не е фатална. Тя излиза навръх рожденния ден на поетесата.
В стиховете си Маргарита Петкова третира библейски и житейски теми, през призмата на вечната тема за любовта по онзи неповторим неин начин.
Как точно ще те погледна -
само от теб зависи.
Не си първи. Не си последен.
Но точно ти си."/ без заглавие/
Книгата е джобен формат, 96 страници, меки корици. Художественото оформление е на Стефан Тотев. Деница Дабижева - фотограф. Вече може да бъде намерна по книжарниците на цена от 5.99лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации / месечен рейтинг