събота, 21 март 2015 г.

Божидара Димова представи поетичната си книга „Вярно с оригинала“

Журналистът от БНР Божидара Димова представи премиерно поетичната си книга „Вярно с оригинала“ в Мраморното фоайе пред Първо студио на обществената медия. На литературното събитие присъстваха много колеги на авторката, писатели и поети, почитатели на творчеството й. Издател на книгата е фондация „Буквите“, а събитието се проведе с подкрепата на екипа на Дирекция „Реклама и маркетинг“ на БНР.
Премиерата на книгата бе открита от Михаела Божидарова – Изпълнителен директор на БНР с думите: Божидара е един изключителeн и всестранно надарен човек. Тя носи много духовност и мъдрост в себе си, много чувственост, емоция, любов, но и като че немалко тъга напоследък. Щеше ми се повечето от нейните стихове да имат щастлив финал. Може би това ще се случи в следващата й стихосбирка. Пожелавам й дотогава да има много хубави и приятни преживявания, които да провокират в нея такава емоция.

Божидара Димова е написала над 3000 текста през 30-годишната си журналистическа кариера и има издадени три книги досега. Позната е на публиката със сборника интервюта „Жадна следа“ (2001 г.), биографичния роман „Единица мярка“ (2009 г.), “Очите на дъжда“ (2011г.). През 1982 г. Елисавета Багряна й връчва наградата на в.”Вечерни новини” от поетичния конкурс „Витошко лале“.
Реших в средата на месец март - най-женския месец от годината, да представя стиховете си, защото те са израз на моята автентична женственост, чувства и емоции, разказва Божидара Димова. Любопитството е връзката между журналистиката и поезията, които при мен взаимно се допълват. В стиховете ми има силна връзка между музиката и словото, а ритъмът е моста към читателите. Поезията е музика, а музиката е поезия“.
Стихосбирката „Вярно с оригинала“ е разделена в пет рубрики, а заглавията обединяват строфите в поема. Последният цикъл се получи великолепно и съвсем спонтанно. Думите сякаш се подреждаха сами, като следваха реплики, които си разменяхме с мой колега в продължение на дни. Така, съвсем естествен, ние двамата станахме съавтори на последния цикъл от книгата, който предизвика огромен интерес във фейсбук, сподели Божидара Димова.
Авторката мотивира избора за заглавието на книгата „Вярно с оригинала“ така: Трябва да бъдем верни на себе си. Думите са онзи печат, който отговаря на оригинала на душата. Да пишеш означава да улавяш състояния и моменти, да умееш да запечаташ снимка на света, или на себе си, чрез обектива на думите. Всеки има свой личен код на душата си. Щастлива съм, че моят е верен на оригинала.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации / месечен рейтинг