сряда, 31 януари 2018 г.

ЗАВОЯТ КАТО ЧАСТ ОТ ПЪТЯ


 

След двете си поетични книги – „Странница" /2014 г./ и „По лунната пътека" /2016 г./, излезе от печат романът на Вили Димитрова  „Обратен завой". В него тя  разказва една семейна сага, която може да бъде припозната от много хора.
Художественото повествование обхваща период от няколко години. Събитията в него водят началото си от 80-те години на миналия век. Действието се развива в Бургас, Поморие и малко село в Странджа-Сакар. Там героите се опознават и изграждат взаимоотношенията си – къде добри, къде не толкова добри.
Главната героиня Мариана работи в Нефтохим. От тук се заплитат сюжетните нишки, които нареждат, а понякога и предопределят събитията. Акцентирането върху различни хора извежда по-отчетливо особеностите на времето и на неговите герои. А те са различни по възраст, идеи, стремежи, поведение и мечти.
Премиера на романа в гр. Хасково на 15. 01.2018 г.
в регионална библиотека Хр. Смирненски
Авторката пресъздава личното пространство на своята героиня – родители, съпруг, синове. Допълващите образи не са маловажни като художествена задача.
Вили Димитрова е добър разказвач. Тя води повествованието леко и увлекателно, макар и с малко повече сантимент. Детайлите – време, портретни характеристики и обстановка, придават плътност на текста и усещане за истинност.
Романът задава и въпроса за мястото на художественото обобщение в автентичността на жизнената правда. Географията на романа – морето, градовете, селото – е не само фон на събитията, тя е място за духовно просветление, самопреценка и пречистване. Това прави героите истински, там те откриват дълбоката си същност, любовта и моралните ориентири. Те са креативни, работят, грещат,  уж поправят грешки, но не престават да търсят своето място в живота.
В романа си Вили Димитрова отстоява ролята на човека да преживее история, която, макар и една от многото, е елемент от всеобщата човешка история. С него тя допълва кътче от огромния житейски калейдоскоп, без което той ще изглежда непълен и недоразбран.
В този ред на мисли остава с нетърпение да чакаме продължението.
Дай, Боже, по-скоро!



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации / месечен рейтинг