неделя, 27 март 2011 г.

"Глътка живот – Светлина за душата" от Илияна Каракочева(Ина Крейн)


       Поетичната книга ”Глътка живот” на Нели Господинова е светла пътека от стихове, по която читателят достига до най-сакралните за всеки човек ценности – родните корени, приятелството Душата, любовта, себепознанието и опознаването на света. Не е лесно да се пътува с болката, разочарованието, гнева и бунта, но само така е възможно приземяването, помъдряването и намирането на онази хармония между индивида и света, която му позволява да бъде себе си и да живее пълнокръвно. 
       Няколко цикъла оформят лицето на произведението. Те са различни по своята същност, но с общо ядро – светоусещането на  авторката, която пътува към себе си чрез полета на своята непокорна и свободолюбива душа. 
 „Приземяване” е първият цикъл стихове, засягащ философските въпроси за вечните неща – за истинското и фалшивото, за полета и приземяването, за ангелското и дяволското. Много въпроси се задават, но готови отговори липсват. Защото в живота до тях се стига единствено чрез страданието, болката и тяхното преодоляване.
     „По пътя...” ни среща с раздялата, посоките, новите срещи, мечтите и търсенията на душата. Природно и човешко се преливат и преплитат, за  поготвят читателя за среща със стиховете в следващия цикъл творби с емблематичното заглавие „Небе”. В него красиви пейзажни импресии се преплитат с човешки състояния и природното говори с езика на Душата. Красотата прелива в тъга, светла нежност и дълбоки философски прозрения.
     Светът на родовата принадлежност прозира в „Корени”. Този прекрасен свят на миналото, който е жив и витален  и сега дава сила за живот, спасява от грешки и носи усещане за хармония и  светлина. Безспорно тук са едни от най-силните творби, родени от любовта към родното пространство  и обичаната Добруджа.
     Стиховете в “Съмнения” пленяват с интимното си звучене, меката нежност на тоновете и деликатност на изказаните чувства. Въпреки това в тях прозира силата на съвременната жена, която отстоява своето достойнство и не приема компромиси с чувствата.
     Последният цикъл носи ключовото заглавие „Глътка живот”. Модерно и традиционно се преплитат в  поетичния изказ. Мелодичността на стиха, изчистените образи говорят за добра теоретична основа, а емоцоналното въздействие на творбите убеждава в наличието на талант, носещ в себе си самобитността на  добруджанската кръв и свободолюбието на модерната жена.
    Глътката живот, която спасява дори прекършения полет, всъщност е любовта. Онази,  която може да възкреси, да унищожи, да  роди мечти или да ги убие. Без нея няма истински полет, нито истински живот. Дългото пътуване по пътя на времето си струва само ако тя бъде открита. Любовта е глътката живот, без която не можем.  До тази истина ще се докоснете чрез стиховете на Нели Господинова и ще повярвате, че никое дълго пътуване не е страшно, когато имаш небе и корени, и глътка любов, за да си жив.
                                        Илияна Каракочева (Ина Крейн)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации / месечен рейтинг