сряда, 27 април 2011 г.

Книжката "Малкият Дино Дони и неговите приятели" - пристига първо при българските деца. Интервю с писателката Данка Тодорова


Наскоро на книжния пазар се появи детската книжка „Малкият Дино Дони и неговите приятели”.Тя е дело на немската писателка Данка Тодорова и младата илюстраторка от Пловдив Петя Доненчева.
С какво е по-различна тази книжка и коя е Данка Тодорова? Намираме я в дома йв Карлсруе  - Германия.

Здравейте, Фрау Тодорова! Коя е Данка Тодорова? Бихте ли ни разказали повече за себе си. Името Ви е българско, а Вие живеете в Германия?...
Родена съм в България. Името ми е Данка, кратьк вариант на Йорданка и има значение на "река". Това ни препраща към стария завет и реката Йордан, където Исус Христос е бил кръстен. Много често се налага да обяснявам какво означава името ми. Живея и творя в Германия, в град Карлсруе, на реката Рейн, близо до световноизвестния курорт Баден-Баден.

Бихте ли споделили малко повече за себе си? Интересува ни творческата Ви биография най-вече: издадените книги, предпочитаните жанрове, в които творите?
Една интересна случка в моята творческа биография внесе първият ми редактор и издател – Георги Марковски. С него се запознахме на една от националите срещи на учителите литературни творци в Благоевград. Още помня гласа му: "Момиче, и не си мисли, че ще ти публикувам стиховете, ако не струват. Аз публикувам класици и си имам изисквания..." Така се появи стихосбирката ми "Светът наопаки" още през 1996. Няколко години по-късно спечелих първа награда на конкурса за учителско творчество на Варна и региона с цикъла "Есенни етюди". После пет години бях председател на литературен кабинет "Пенчо Славейков". Член съм на СНБП във Варна.
После минаха години, преди да се появят научните ми изследвания за историята на учителското образование в България през 20 век, за кризата в Куба и много педагогически материали по които съм работила.
Миналата година се сбъдна мечтата ми да напиша роман за историята на една зографска фамилия от Тревненската иконописна школа – многопластов и напрегнат. Работи се и по българския й превод. А през 2011 година, след дълго пътешествие и подготовка се осъществи и проектът с Диновците.

Как се роди идеята за книжката? Има ли конкретен повод за създаването й?
Идеята за героите се роди спонтанно. Когато се работи с деца, те са креативни и искрени. Още в същия ден се появиха героите и нишката на събитията. След  решерширане (търсене на информация) и на най-подходящата форма на поднасяне на историята се появи идеята за цветно илюстрираната книжка „Малкият Дино Дони и неговите приятели”.

Има ли Дино Дони прототип?
Както вече споменах Дино Дони се появи спонтанно, така както се появяват повечето идеи.  Кацат на рамото на твореца. Просто отваряш длан и ги оставяш да те водят нататък.

Защо Дино тръгва на своето пътешествие от България, а не от Германия например? 
Историята и всичко, което е публикувано досега е написано на немски език. Така че книжката е написана на немски. Пътуването във времето е най-интересното нещо за децата.
А защо в България? Защото и синът ми започна пътуването си 
по света от България. 
Кои страни се кани да посети? На колко езика ще бъде преведена?
Диновците се отправят през май из Германия, в подготовка е пътуването до Русия. А другите страни са още в проект – може би Финландия.

Колко книжки (приказки) включва поредицата и кога да очакваме продължението?
С младата илюстраторка Петя Доненчева имаме желание да зарадваме децата и родителите им с още поне две части. Любителите на Дино Дони и неговите приятели ще продължат пътуването си след септември следващата година.

Ще има ли кукла Дино Дони или сувенир към книгата? играчка-динозавър или машина на времето от вида на легго, която децата сами да сглобят?
Да, предвиждаме такива допълнения към историята. Всяко нещо по реда си, стъпка по стъпка.

Може ли да приемем ,че Дино Дони е герой за момчета? Ще се появят ли приятелки в следващите приказки?

Дино Дони се харесва както на момченцата, така и на момиченцата. Разказвала съм историята на децата, още преди да се появи на книга. Миналата година, в рамките на проекта, работихме с детската креативна рисувална школа в Калрсруе и госпожа Вайс. Децата рисуваха по разказаните истории за Диновците. Имах възможност да се убедя, че им доставя голямо удоволствие.

На какво учи децата героят Дино Дони?
Приятелството е една голяма тема след 3 годишна възраст. Това, как приемат света и как го преживяват децата. С това малкият Дино Дони и неговите приятели са безспорно една подкрепа на родителите, но и на новите приятели на децата, които искат да слушат историята понякога по няколко пъти на ден.

Какви образователни и възпитателни цели поставя книжката към децата?
Книжката разкрива богатото детско въображение и крехката детска психика.Тя учи децата на добри обноски, на това кое може да се прави и кое не може. Как и защо хората стават приятели и защо различното не е страшно, а на непознатото не бива да се доверяваме. Децата попадат в свежия колорит на пътуването, а накрая могат сами да оцветят своя Дино Дони, така както си го представят. По този начин нашите най-малки читатели получават възможността да визуализират фантазиите си и да направят книжката част от своя свят.

Можем ли определим възрастовата група, към която е насочена книгата?
Вьзрастовата група можем да определим  от 3 до 7 години. Разбира се историята е интересна и на бабите и дядовците и всички други възрасти.

Къде може да се закупи книжката?
Вече може да се попръча в онлайн магазина на store.bg 

Ето че пътешетвието на този малък детски герой започна. Да му пожелаем на добър път и нека радва малчуганите и техните родители у нас и по света. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации / месечен рейтинг