понеделник, 12 май 2014 г.

Семантичен експеримент ражда нова книга Фантастичните поетични идеи

    
Автори, чиито имена съдържат корена "мил", направиха своя поетична антология. Това са поетите Милка Пиналска, Милка Накова, Милка Кьосева, Милена Бранимирова Белчева, Милчо Кирилов, Милко Раев, Милко Христов и художниците Милко Божков, Милко Матеев, Милко Дачев и Милко Тодоров. 
Представянето на Алманаха  в София ще се състои  на 16 май /петък/, 2014г. от 18.30 часа в Читалище "Природа и наука, 1938" на ул. Цар Самуил 38.
 Ето какво казва за тази уникална идея поетесата Милена Белчева в Предговора на книгата 

Уважаеми почитатели на художественото слово,
Предстои да се запознаете с лиричния свят на няколко автори, приели предизвикателството да сътворят едно експериментално издание, обединено от общата етимология на техните имена. Доверявайки се на идеята за звуковите вибрации и семантичните ракурси, бихме могли да предположим, че хората, кръстени Милко, Милан, Милен, Милчо, както и техните производни и за двата пола, са действително благословени с една светла душевност, сърдечна мекота и благ характер.(1) Това, разбира се, не ги предпазва от опустошаващите вихри на времето, острите завои на съдбата и плътните думани на битието ни земно. Но вероятно, обхождайки неизбродимите лабиринти на своите будни сънища, те за миг са заглушили тактикането на ума и бъбривостта на емоциите си, за да поемат дълбока глътка от чистата атмосфера на неизразимия Необят. В тези преобразяващи моменти на вглъбение и изящна самота, може би, са успели да усетят какво има отвъд личния хоризонт и контурите на хилядолетните следи. Всичко друго е „прах във вятъра“ и пареща луга по клепачите на дните. Ето защо, макар и само палиативен метод, Поезията, било то силна или нежнолика, разтърсваща или умиротворяваща, се явява естествено спасение и (не)очаквана милост за уморените от търсене на пристан души. Поетичните въздихания в този необикновен алманах съдържат трепета на общочовешки теми и послания, излъчват топло приятелско чувство и усмихваща ведрина. Едва ли стиховете могат да ни направят по-мили и добри, но със сигурност допринасят за това да имаме едно по-дълбоко, надсетивно възприятие и разбиране за неизмеримите - нищожност и величие, стихийност и всепокой, хаос и хармония, мимолетност и пълнота. Приветствам идеята за създаването на подобен сборник и се надявам, че читателският интерес ще превърне това начинание в традиция и приятен повод за нови срещи със словото.
Милена Белчева



(1)старобълг. милъ ~ лит. mielas, mylas „мил, любезен“, лат. mītis „мек (за вкус)“. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации / месечен рейтинг