петък, 8 април 2016 г.

Художникът, който чете книгите, които илюстрира и чиито корици прави



Корицата е опаковката на книгата. Тази опаковка обаче не е произволна. Тя трябва да бъде красива, да привлича погледа и да отразява съдържанието на книгата.  В този смисъл корицата е по-скоро нейното лице.

Тя е първото впечатление, което книгата създава визуално в потенциалния читател. Цветовете й разказват без думи и те предизвикват да посегнеш към нея. 

После идва удоволствието от досега със самото книжно тяло - докосването на хартията. И чак след това читателят се впуска в дебрите на историята, в лабиринта от думи, мисли и
идеи.

Затова е важно кой рисува корицата ти. И дали този човек - художникът - успява да улови и отрази посланието, което книгата носи в себе си.

В своя статия Диляна Димитрова, автор в сайта "Площад Славейков" казва, че: "Да рисуваш корици на книги е особено умение. Не е достатъчно да си добър художник, но е задължително. Трябва ти специфичен усет за дизайн и пропорции, да си наясно на кого трябва да се хареса корицата и дали правилно предава съдържанието на книгата. И е
отговорност, защото добрите корици възпитават естетически вкус".

Всъщност в изработването на кориците освен рисуване има и много математика.
Трябва да се изчислят големината на гръбчето, да се съобразят отстоянията за изрязване.
Освен това предната и задната част на корицата имат различни функции.
Освен на цветовете се залага и на детайлите и посланията, които носят.
Къде ще се разположи текста, баркода, цената.


Кориците, които използва тази статия са дело на художника Константин Лаков -  художникът, който чете книгите, които илюстрира и чиито корици прави. Работи изцяло дигитално - използва 2D и 3D образи.  

Илюстрациите са рисунки с молив или композиции в нюансите на сивото и черното. Разбира се има и цветни илюстрации, плакати на книги, театрални постановки, комикси. 

Поръчайте рисувана корица за вашата книга. Връзка с автора: Константин Лаков
 Тази статия е образователна. Тя може да бъде обогатена с още информация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации / месечен рейтинг