събота, 9 април 2016 г.

ЕДНА ИСТИНСКА ПРИКАЗКА ОТ ХХІ ВЕК


Кой казва, че приказките са се случвали в стари времена и в днешното ни полудяло съвремие няма място за тях?
Както сподели авторката, историята е писана по действителен случай и героите съвсем не са плод на художествена измислица. Естествено е, че нещата са поукрасени с авторово въображение, както е редно при една недокументална литературна творба.
Когато зачетох новелата „Един успял мъж“, в която се разказва за любовта между двама души израснали в различни среди и с различни религиозни убеждения, бях не малко скептична за развоя на събитията. Но повествованието мигом ме грабна и със затаен дъх очаквах развитието на историята.
На пръв поглед – любовна история – банална и неказваща ни нищо ново. Но с навлизането в действието Павлина Григорова майсторски е успяла да изгради образите на героите си и да проследи с голям психологизъм техните взаимоотношения. И от невъзможна любовта им се превръща в приказка от хиляда и една нощи, умножена по няколко пъти.
Ако мога да направя някакво сравнение с досега известните ми произведения на изкуството, то е с филма „Хубава жена“, но в случая героите са съвсем реални хора. Зад образа на Тамир стои Мазин Камрул бин Хасан, а зад този на Малена – българката Иванела. При контактите ми с Павлина разбрах, че за да предаде по достоверен начин събитията в новелата, тя до запетайка е проучила отношенията, традициите и начина на бит в богатите арабски фамилии.
Павлина Григорова
Ще се спра малко върху образите на главните герои – шейх Тамир Абдул али Хасан и г-жа Самота, както я нарича в началото той – Малена Петрова. Това са двама талантливи, в областта, в която са завършили образованието си, души, всеки един от тях с кариера и развитие. Разликата обаче е там, че той се ражда със сребърна лъжичка в устата, защото е от семейство на богаташ, а Малена Петрова е средно статистическа българска жена, рано овдовяла, грижеща се за две невръстни дъщери и на прага на оцеляването. Въпреки страха и недоверието по отношение на връзката ѝ с арабин, тя постепенно разтваря душата и сърцето си за него и чувствата му. Въпреки че са хора с различни убеждения и всеки от тях съблюдава каноните на собствената си религия, те не стигат до сблъсък на вероизповеданията, защото вярата им не клони към религиозен фанатизъм. По стечение на обстоятелствата те просто са предопределени коя религия да изповядват още като деца, без някой да ги пита дали го искат.

Няма да ви разказвам повече от историята на Павлина. Тя го е направила блестящо в книгата си и оставям на вас, след като я прочетете да направите изводите си и заключенията си.
Но „Зад всеки успял мъж стои една силна жена“ е казал Наполеон. Аз ще добавя: мъжът е този, който  или тегли жената на буксир след себе си или я потъпква в блатото. Въпрос на късмет донякъде и изцяло на избор.
Представянето на книгата е на 27. 04.2016 г. в Галерия книжарница София-Прес.



от Румяна Пелова©






3 коментара:

Популярни публикации / месечен рейтинг