неделя, 23 октомври 2011 г.

Очаквайте най-новия български "Виртуален роман"

Читателите скоро ще държат в ръка най-новия български "Виртуален роман". Той излиза от печат на 14.11.2011г.  
Дебютна книга на авторка mia2442 и издателство "Колибри". 
Романът е 192 страници, с меки корици.
Негов редактор е Росица Ташева. 
Художник на корицата: Стефан Касъров
Както вече стана ясно mia2442 не е истинското име на авторката, а нейният "nick name" - псевдоним. "Понякога в Интернет няма реални имена, макар че зад тях стоят реални хора", споделя самата mia.
Главната героиня има от няколко месеца Интернет у дома и това тотално променя живота й. Изглежда, че "всичко, което една средностатистическа българка не получава в реалността, може да получи в нета"
Книгата наподобява таен виртуален дневник. Но в нея няма посочени точни дати, години или дни. Това не е епистоларна проза - читателят няма да срещне дословни мейли и конкретен чат. В 22 глави са описани взаимоотношения и преживявания покрай една, популярна в цял свят игра - таблата. Взаимоотношения, породени от реализирани или планирани виртуални събития..
Главната движеща сила във виртуалния свят, са  илюзиите и следствията от тях. За съжаление, тези илюзии са не по-малко опасни и страшни. Натрапчивото желание да влезеш в световната мрежа и болезнената неспособност да излезеш навреме, а после трудният път на себеоткриването, осмислянето на живота, през погледа на смъртта и болезненото връщане към Аз-а. Все симтоми на едно ново болестно състояние - Интернет-зависимостта. 
Всъщност най-ценното в тази книга е интелигентният начин на преодоляването на тази зависимост. Някога, бащата на микробиологията Робърт Кох заразил себе си с бактериите на холерата, за да намери лекарство срещу нея. Историите, които читателят ще намери в романа имат богат информационен характер за Интернет-комуникацията, за сложната човешка психика, за капаните на виртуалните и реалните взаимоотношения между хората, за пристрастяването и абстиненцията след него. 
Естествено темата за секса не е подмината. Тя е главната движеща сила в сюжетната линия на "Виртуалния роман".
"Това е една история, която ме промени." споделя mia2442.
Лекият, забавен стил, пропит с чувство на самоирония и лека тъга, прави тази книга едно приятно и увлекателно четиво.
Нека не забравяме, че за много българи, днес "Виртуалният роман" e ежедневие, а историята, описана тук, е изключително актуална, независимо от динамиката и техническите новости в комуникацията по Интернет.
Книгата завършва с "Приложение-списък на лечебни книги, за всички, които са пристрастени към компютър, алкохол, цигари, дрога, хазарт; за всички, които са самотни, нещастни, фрустрирани и депримирани, които са разведени, които са семейни, кoито са изгубили пътя или себе си, които живеят в България или другаде, които са  хора от 21 век..."
Кои са те? Как? и Защо? 
Можете да разберете само ако прочетете.
Премиерата на книгата е на 23 ноември 2011 г. от 18:00 - 21:00 часа  Таймлескафе. Нека й пожелаем успех!

                                                                                                                              от Нели Господинова


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации / месечен рейтинг