неделя, 12 юни 2011 г.

Незабравими мигове / Репортаж на Румяна Пелова за 12 Международен Фестивал “Мелнишки вечери на поезията” 2011.


На 3, 4 и 5 юни се проведе 12 Международен фестивал „Мелнишките вечери на поезията”. В него взеха участие поети от цялата страна, Македония, Гърция  и Сърбия. От гр. Перник участие взеха Цветанка Бъчева и Румяна Пелова - поетеси, и Светозар Захариев – председател на Дружеството на краеведите.
Програмата беше открита в кафе „Какао” на културния дом в гр. Сандански с представяне на най-новата книга на Цветанка Бъчева със стихове за деца – „Веселушки-непослушки”. В мероприятието участваха ученици от Първо основно училище в Сандански с ръководител г-жа Валентина Тодорова. Поетесата Цветанка Бъчева сподели вижданията си относно проведената предишния месец среща с ученици от същото училище, като прочете и стихотворение, вдъхновено от нея. След това децата рецитираха стихове от книгата й, също  и свои произведения.
          „Незабравими ще останат тези мигове, както за мене, така и за децата, в чиито погледи виждам светлинки – сподели Бъчева. - За тях е неповторимо усещането не само от това, че усещат обичта ми, но и че се срещат с жив поет, пишещ за тях. Няма да забравя как едно момченце ми прошепна на ухото:”Госпожо, обещайте да ме помните винаги!””
           След приключването на срещата участниците в МВП отпътуваха за гр. Мелник, където бяха настанени по хотели и имаха около два часа почивка.
            От 17.00 часа в хотел “Деспот Слав”  се проведе представянето на три книги: „ Под сенките на куковото лято” на Галена Воротинцева, „Песен за залеза, песен за изгрева” на Пенко Златков /и двете с поезия/ и „Жълти рози” на Стоян Милев /проза/. Авторите четоха свои стихове, а г-н Милев сподели сюжета на романа си и плановете за последващи книги. Той спомена, че неговата проза се крепи изцяло върху действителни случаи, преплетени сполучливо с художествената измислица. За съжаление публиката не можа да се зарадва на книгата му, защото тя може да се намери единствено в книжарници “Хеликон”.
           Интересно беше изказването на Васил Георгиев – председател на областното краеведческо дружество:”От години с Пенко Златков живеем на една и съща улица, двор срещу двор, и едва на тази среща разбирам за него, както и той за мен, че творим поезия и, че имаме издадени стихосбирки”.
          Гостите имаха удоволствието да се запознаят и с Йордан Милев – крупният преводач от персийски, който е превеждал творби като „Хиляда и една нощ”, „Рубайят” на Омар Хайям, „Шах-наме” от Фирдоуси, „Лирика” от Хафез и други известни поети от Изтока.

         От 20.00 часа започна официалното откриване на Мелнишките вечери на поезията  в хотел “Еlli Greko” и награждаването на авторите. Журито с председател Христо Георгиев и членове Димитър Чонгов и Димитър Тошев връчи Международната награда посмъртно на Николай Алексиев от Сандански. То  присъди първа награда на Тотка Савчева от София за стихотворението “ Духът на къщата” и на Елена Пренджова от Скопие / република Македония/ за стихотворението “Път за завръщане”. Втора награда разделиха  Драгана Гюркович–Тошич – Чачак, Р Сърбия, за стихотворението „На Павле” и Димитринка Ненова – Варна, Р България, за стихотворенията „Тайнство” и „Мелник”, а трета награда бе присъдена на Мирзета Мемишевич – Сараево, Босна и Херцеговина, за стихотворението „Ноемврийски дъжд” и на Румяна Пелова от Перник за стихотворението й „Песен за майката”.

 Специалната награда Ирин-Пирин заслужи Ваня Ангелова от Велико Търново. Наградата “Горчиво вино” е за Нели Господинова ”Вино в кърпа” и Ина Крейн "Нецелуната" от София. Шест годишния Божидар Попов от Перник, спечели награда за най-малък участник, а първа награда  за хайку журито присъди на Латинка Златна от Ловеч/ Алтенка Сапунджиева/.  Наградените получиха екскурзии,  картини,  вино от Кордопуловата изба и грамоти.  Следваше програма с участието на фолклорния състав от с. Хаджидимово, коктейл и танци на дансинга.

          От 24.00 часа в двора на хотела, където има басейн, на свещи беше проведено четене на поезия под надслов „Под звездите на Мелник”. На всеки един от участниците, който имаше желание, му беше предоставен микрофонът. Мероприятието се ръководеше от Алтенка Сапунджиева  от Ловеч. Участниците четоха свои стихове.След като Румяна Пелова чете стихове от своята стихосбирка, тя каза следните мили думи за нея: „Следя творчеството й от сайтовете с поезия в интернет, макар и да не го коментирам. Бях сигурна, че вземе ли участие в конкурса, ще спечели награда.”
          На другия ден гостите на МВП разгледаха Кордопуловата къща, където Катя Ерменкова им разказа историята й. Следваше четене на стихове от Александър Милошевич и дегустация на вино в избата й. След което всички вкупом отпътуваха за с. Рожен и Роженския манастир. Желаещите бяха отведени до върха, откъдето имаше великолепен изглед на Мелнишките гъби и на самия мъничък Мелник, скрит в пазвите на Пирин-планина.
         След връщането в градчето на виното и романтиката се проведе и последното мероприятие, а именно вечер на хайку-поезията, където освен нестандартните японски стихове беше четена и стандартна поезия от останалите участници във вечерите.                                                         
          Какво е впечатлението, останало от това събитие? Реален контакт с реални хора, обединени от една страст – поезията.  Или,  както обича да казва в своето творчество един друг поет, чието име няма да цитирам: „Поетите са нежни наркомани”. Искрено се надявам Мелнишките вечери на поезията да продължат да ни радват години наред с неповторимата атмосфера, която създават около себе си.

Румяна Пелова

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации / месечен рейтинг