понеделник, 13 юни 2011 г.

Празник на поезията и прозата. Представяне на „Реката на душите” и „Под сенките на куковото лято”





На 11.06.2011 година, в култовото барче на ул. „Жулийо Кюри“ 77, в София се състоя премиера на книгите на Галена Воротинцева “Под сенките на куковото лято“ и „Реката на душите“ на Боби Бойчев-Виконт. Премиерата на двете книги събра почитатели на авторите от цялата страна и чужбина. Присъстваха представители на клуб Буквите, членове на СНБП, автори от различни виртуални сайтове, читатели.
Макар и различни, появата на двете книги не е сходна. „Под сенките на куковото лято“ е реализация на първата награда на Галена Воротинцева от 11 Международен фестивал “Мелнишки вечери на поезията“-2010. „Реката на душите’ е реализация на първа награда от раздела проза на Летния Фейсбук Конкурс „По стъпките на лятото“-2010.
Представянето на двете книги започна нетипично, първо с неофициална част и автографи. Много от хората, присъстващи в препълнения салон на барчето не се бяха виждали отдавна или се виждаха за първи път. Когато добрите поети говорят чрез словото,  делението на сайтове, групи, съюзи, остава на заден план естествено.
В непринудена атмосфера започна и премина представянето на двете книги от техните редактори, близки приятели, представители на клуб Буквите  и самите автори. Светлана Йонкова говори за таланта и писателската дарба на Виконт в поезията и прозата. Неговите  разказите излизат за пръв път под формата на самостоятелна книга. Пред всички той сподели, че има и готова стихосбирка за издаване, но наградата на Фондация Буквите му е дала шанс да покаже уменията си първо като прозаик.
За Галена Воротинцева нещата стоят различно. Това е нейната втора книга.  За появата и на двете, говори Нели Господинова – „Като Калина” и „Под сенките на куковото лято”, се договарят с Фондация буквите и с Катя Ерменкова по едно и също време. В типичния си, леко шеговит стил, Галена сподели пред всички, че миналата година е очаквала да види книга по куково лято, а ето че сега има вече две. Новата книга на авторката съдържа непубликувани досега, дори във виртуалното пространство, стихове.  Светлана Йонкова дари присъстващите с таланата на поезията и китарата си. Представители на клуб Буквите рецитираха свои произведения, наградени на наскоро изтеклия Международен конкурс „Мелнишки вечери на поезията”.  
Срещата продължи както започна – отново с неофициалната част, защото когато  се срещат приятели е един безкраен празник.


(Искрено се извинявам за лошото качество на снимките, очакваме професионалните снимки на Катанеца) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации / месечен рейтинг